Urticaria – Care este factorul care o provoacă?

0
1648

urticarieUrticarie – Ce e de făcut?

Un antihistaminic simplu poate reduce reacţia alergică care provoacă urticaria. Urtica este cuvântul latin pentru urzică. Cereţi farmacistului un medicament care să nu vă provoace somnolenţă. În timp ce lăsaţi medicamentul să îşi facă efectul, încercaţi oricare dintre remediile următoare pentru mai mult confort. Va trebui, de asemenea, să încercaţi şi să identificaţi factorul care a declanşat urticaria pentru a putea să evitaţi reapariţia problemei în viitor.

Înecați-le cu atenție

Cu excepţia cazurilor în care urticaria este declanşată de frig (foarte rar), faceţi o baie rece sau puneţi pe zona afectată o compresă rece. Temperatura scăzută reduce diametrul vaselor de sânge şi blochează eliberarea ulterioară a histaminei. Pentru a ameliora şi mai mult mâncărimea, adăugaţi în apa de baie ovăz coloidal (cum ar fi Aveeno) şi staţi în apă 10-15 minute. (Aveţi însă grijă când ieşiţi pentru că ovăzul coloidal este foarte alunecos.)

Ștergeți cu calm

Tamponaţi urticaria cu loţiune de calamină sau hamamelis. Aceste substanţe astringente ajută la constricţia vaselor de sânge astfel încât să nu mai elibereze histamină.

Puteţi încerca şi lapte de magneziu sau Pepto-Bismol. Pentru că acestea sunt alcaline, ajută la ameliorarea mâncărimii.

Într-o cană mică, adăugaţi câteva picături de apă peste bicarbonat de sodiu sau cremă de tartar şi amestecaţi pentru a obţine o pastă.

Întindeţi pasta pe zona afectată pentru a stopa iritaţia şi a reduce mâncărimea.

Remedii pentru urticarie

Dacă aveţi doar câteva băşici mici şi doriţi să scăpaţi temporar de mâncărime, folosiţi cremă cu hidrocortizon. Mărcile disponibile includ Dermacort, Eurax Hc, Hc45, Lanacort şi Zenoxone. Urmaţi instrucţiunile din prospect.

Amestecaţi o linguriţă de oţet cu o lingură de apă călduţă şi apoi aplicaţi lichidul pe zona cu urticarie folosind un beţişor cu vată.

Un vechi remediu chinezesc pentru urticarie recomandă fierberea a 60 g de zahăr brun şi 30 g ghimbir proaspăt în 200 ml de oţet timp de câteva minute. Amestecaţi puţin din lichidul rezultat cu apă caldă şi aplicaţi pe zonele afectate de mai multe ori pe zi.

Ce este în neregulă

Pe o zonă mică de dimensiunea unei bomboane Smartie sau întinsă cât o tigaie, urticaria este o reacţie alergică care ia forma unor vezicule albe sau roşii pe piele. Ele sunt rezultatul eliberării din celule a histaminei, o substanţă care determină vasele sanguine să elibereze lichide în straturile cele mai profunde ale pielii.

Nu este destul de clar de ce unele persoane păţesc acest lucru în timp ce altora nu li se întâmplă niciodată, iar factorii declanşatori asociaţi cu urticaria sunt atât de variaţi, încât se încadrează într-o singură categorie, denumită „diverse”. Pentru a enumera doar câţiva, urticaria poate fi provocată de soare, căldură, frig, presiune, stres, infecţii virale sau medicamente. Orice lucru care poate declanşa o alergie poate provoca şi urticarie – inclusiv polenul, praful, mătreaţa, acarienii, fructele de mare şi unele alimente.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Cu toate că urticaria poate crea disconfort, în general este inofensivă şi dispare în minute sau ore. Există totuși și cazuri când durează şi câteva zile. Dacă apare în jurul ochilor sau în cavitatea bucală sau aveţi dificultăţi de respiraţie, respiraţie şuierătoare, ameţeli sau durere de cap, sunaţi la 112. S-ar putea să aveţi o afecţiune care vă poate pune viaţa în pericol, denumită şoc anafilactic – iar inflamaţiile ţesuturilor interne pot să blocheze căile respiratorii.

Dacă sunteţi predispus la urticarie, întrebaţi-vă medicul dacă ar trebui să purtaţi cu dumneavoastră un kit de injectare rapidă cu adrenalină în caz că suferiţi un şoc anafilactic. Dacă aveţi urticarie cronică ce nu răspunde la tratamente uşoare, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre administrarea de corticosteroizi pe cale orală.

Încercați o plantă comună

Specialiştii în tratamentul cu plante recomandă folosirea urzicii în loc de antihistaminice. Luaţi până la şase capsule de 400 mg pe zi. Sau culegeţi câteva mâini de frunze, fierbeţi-l şi mâncaţi-l. Purtaţi mănuşi, pantaloni şi mâneci lungi pentru a vă proteja de frunzele înţepătoare ale urzicilor.

Pește și vitamina C

Luaţi 1 000 mg de ulei de peşte sub formă de capsule de trei ori pe zi. Aceste capsule conţin acizi graşi esenţiali care au proprietăţi antiinflamatorii. Peştii graşi cum ar fi somonul, tonul proaspăt şi macroul sunt surse alimentare bune de acizi graşi esenţiali.

Luaţi până la 1 000 mg de vitamina C în trei doze. La acest nivel, vitamina C are un efect asemănător cu acela al antihistaminicelor. Nu luaţi însă mai mult de 1 000 mg pe zi deoarece aţi putea să suferiţi de diaree.

Luați măsuri pentru a micșora stresul

Stresul poate provoca urticaria sau o poate agrava. Dacă aveţi nevoie de relaxare, încercaţi să învăţaţi o tehnică de relaxare.

Preparaţi-vă o cană cu ceai de muşeţel sau de valeriană. Aceste plante au un efect sedativ care poate calma stresul – şi, astfel, urticaria. Pentru a prepara ceaiul, amestecaţi o linguriţă de plantă uscată într-o cană cu apă fiartă, lăsaţi să se infuzeze, strecuraţi şi beţi.

Puterea profilaxiei

Pentru a evita urticaria, trebuie să vă daţi seama care este factorul care o provoacă. Dacă nu ştiţi sigur, începeţi să ţineţi un jurnal. Cele mai probabile cauze sunt lucrurile pe care le mâncaţi, beţi sau înghiţiţi – mâncarea, băuturile, suplimentele şi medicamentele. Dar chiar dacă nu descoperiţi lucruri îngrijorătoare, continuaţi să ţineţi jurnalul. Notați în el şi alţi factori cum ar fi vremea, stresul, ce haine purtaţi sau cât de mult timp aţi petrecut la soare. Dacă documentaţi totul cu grijă, veţi putea să legaţi un anumit factor din stilul dumneavoastră de viaţă de apariţia acelor blânde enervante.

Grafiţti pe piele

Probabil nu v-aţi gândit niciodată la pielea dumneavoastră ca la un lucru pe care să puteţi lua notiţe. Dar dacă suferiţi de o afecţiune numită dermografism s-ar putea să vă fie familiar acest lucru. Persoanele cu dermografism descoperă că ori de câte ori se scarpină, provoacă blânde ca  cele din urticarie. Acest lucru se întâmplă pentru că histamina şi alte substanţe sunt eliberate într-un fel în care determină inflamaţii localizate. Deseori, oamenii care au dermografism nu au niciun semn al vreunei alergii. În acest caz reacţia individuală dispare în general fără tratament – dar tendinţa nu.

Alimentele cel mai frecvent incriminate în declanşarea unei astfel de reacţii includ fructele de mare, fructele oleaginoase, ciocolata, peştele, tomatele, ouăle, fructele de pădure proaspete şi laptele. Unii oameni reacţionează la conservanţii din anumite mâncăruri şi vinuri, cum ar fi sulfiţii. Odată ce aţi identificat factorul declanşator, eliminaţi-l din dietă. Apoi vedeţi dacă rezultatul implică mai puţine episoade de urticarie.

Dintre medicamente, cel mai probabil a fi implicate includ antibioticele şi antiinflamatoriile nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina şi ibuprofenul. Dar medicii au întâlnit cazuri mult mai variate, care includ sedative, tranchilizante, diuretice, suplimente, antiacide, medicamente pentru artrită, vitamine, picături pentru ochi, picături pentru urechi şi laxative.

Știați că…?

…în căutarea lor acerbă de a afla cauzele urticariei, medicii au descoperit unii factori declanşatori destul de ciudaţi? Unele persoane fac urticarie imediat după ce pielea lor a fost expusă la apă. Chiar mai ciudat este cazul în care urticaria este provocată prin contactul cu ceva care vibrează – cum ar fi mânerul unui aspirator în funcţiune sau un aparat de masaj pentru picioare.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

Citiți și Ce afecțiuni tratează sucurile naturale – IDEI PENTRU SĂNĂTATE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.