Cine ştie răspunde! De ce unele plante sunt carnivore?

0
1217

Plante carnivorePlante carnivore – În general, plantele absorb din pământ substanţele de care au nevoie pentru a produce propria lor hrană. Totuşi, pentru a supravieţui în zone aride sau puţin fertile, unele şi-au dezvoltat capacitatea de a se hrăni cu insecte sau animale mici, cum sunt broaştele, de la care îşi extrag vitaminele şi sărurile minerale.  Insectele sunt atrase de miresmele şi de culorile plantelor carnivore, iar apoi sunt prinse în cursă prin diferite stratageme: de exemplu, rămân încleiate între picăturile unui fel de rouă înşelătoare sau încarcerate într-o cuşcă de spini.

Cum reuşeşte o planta carnivora să digere un animal?

In interiorul unei plante carnivore exista glande speciale, care produc enzimele necesare pentru „dizolvarea” prăzii, astfel încât ea să fie asimilată. Enzimele sunt substanţe produse de fiinţele vii şi care uşurează reacţiile chimice necesare funcţiumlor lor vitale (digestia, reproducerea, respiraţia …).

Tiputi de plante carnivore?

Nepenthes are frunzele în formă de săculeţi, numite urne. Insectele, atrase de nectarul de pe marginea săculeţului, sunt înghiţite şi ţinute prizoniere pe fundul acestuia. Nişte peri aspri, orientaţi în jos, împiedică insecta să urce de-a lungul pereţilor săculeţului.
Frunzele unei plante carnivore numită rocerul sunt acoperite cu filamente verzi sau roşii al căror vârf secretă o picătură de lichid vâscos, asemănăt cu o picătură de rouă. Când insecta se aşază pe frunză, filamentele se închid dintr-odată şi o strâng înăuntru.
La primul contact cu prada, îşi închide instantaneu lobii, prinzând insecti în capcană.

Ce plante sunt otrăvitoare?

Florile, frunzele sau fructele unor plante conţin substanţe otrăvitoare pentru animale şi pentru om. Aceste plante cresc în orice fel de mediu. Sunt adeseori utilizate de om în scop ornamental, cum sunt leandrul, salcâmul galben, sau pentru prepararea medicamentelor, cum este cazul degeţelului şi al mătrăgunei. Unele plante, urzica de exemplu, conţin substanţe toxice care, la atingere, provoacă iritaţii ale pielii sau pot provoca intoxicaţii, chiar mortale, dacă sunt înghiţite.

Substanţa toxică prezentă în seva leandrului este folosită la producerea otrăvii pentru şoareci.

• CINE, CUM, CAND – Cine se hrăneşte cu plante otrăvitoare?

Omizile fluturilor monarh, din America de Nord, se hrănesc cu o plantă otrăvitoare numită ceara albinei. Otrava, care nu are nici un efect asupra lor, devine un formidabil instrument de apărare. Dacă vreo pasăre nefericită este tentată să se năpustească asupra lor, se va răzgândi foarte repede, va învăţa să-i recunoască după culoarea ţipătoare şi îi va evita pentru totdeauna …

Plantele otrăvitoare sunt folositoare?

În unele plante se găsesc substanţe care, deşi toxice, demostrează însuşiri curative preţioase dacă sunt dozate în mod corespunzător.
Degeţelul, o specie erbacee cultivată pentru florile sale colorate, conţine digitalină. Digitalina e o substanţă care, luată în cantităţi mari, poate avea efecte mortale pentru om dar care, în doze corespunzătoare, este folosită ca medicament pentru reglarea ritmului inimii.
Familia solanaceelor cuprinde plante importante pentru alimentaţia noastră, cum sunt roşiile, cartofii dar şi multe plante otrăvitoare. Aproape toate conţin în frunze şi în fructele acre solanina, o substanţă toxică. Chiar şi petunia şi tutunul fac parte din această familie.

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here