Un volum despre Dreptul la fericire, elaborat de cercetători români împreună cu experți din străinătate, este integrat de Cambridge Scholars Publishing în Cultura europeană a drepturilor omului.
Analiza fericirii din perspectiva calității vieții, o dezvoltare unică a literaturii referitoare la drepturile omului.
Prestigioasa editură din Marea Britanie, Cambridge Scholars Publishing, a publicat recent o lucrare elaborată de cercetători români în colaborare cu cercetători din Italia, Belarus și Republica Moldova. Cartea, intitulată Cultura Europeană a Drepturilor Omului. Dreptul la fericire, oferă o selecţie a 40 de lucrări prezentate în cadrul unei conferinţe internaţionale centrată pe dreptul fundamental al omului la fericire în relaţie directă cu domeniul modern al calităţii vieţii. Evenimentul a avut loc la București, în decembrie 2012, fiind organizat la iniţiativa Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir București în parteneriat cu Institutul Academiei Române de Cercetare a Calităţii Vieţii și Institutul Român pentru Drepturile Omului.
Cartea este coordonată de Elena Zamfir – profesor universitar, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Academia Română, București, lider de proiect în multe programe naţionale și internaţionale de cercetare socială, autoare a numeroase cărţi, studii, rapoarte naţionale și internaţionale – şi Filomena Maggino – profesor de Statistică Socială la Universitatea din Florenţa, președinte și co-fondator al Asociaţiei Italiene de Studii de Calitate a Vieţii (AIQUAV), consilier al Institutului Naţional Italian de Statistică (ISTAT).
Volumul, pe ansamblu, nu adoptă un stil eseistic, ci explorează principalele componente ale unei noi paradigme ştiinţifice a calităţii vieţii și fericirii cu referire la: teorii şi tendinţe moderne, probleme metodologice de măsurare, obiective concrete în sfere diferite ale vieţii, contextualizarea social-politică și economică a tematicii. Astfel se oferă cititorului o imagine globală a noii paradigme, fundată pe o bibliografie de actualitate ce acoperă un câmp larg interdisciplinar.
În fapt, unele lucrări prezente în această carte reprezintă rodul unui efort al specialiștilor români care se întinde pe trei sau chiar patru decenii. Tematica apare și ca o componentă solidă a istoriei sociologiei, psiho-sociologiei și filozofiei romanești, cuprinsă în cărţi fundamentale publicate în timp pe tema calităţii vieţii și fericirii.
“Cartea invită la crearea unei noi coaliţii ştiinţifice, culturale, morale și politice de promovare a unei acţiuni colective active centrate pe un obiectiv major precis: promovarea unei calităţi tot mai bune a vieţii noastre, eliminarea a tot ceea ce ne afectează negativ satisfacţia noastră cu viaţă și ne împiedică să fim fericiţi. În prezent, omul modern poate, pe baza înţelepciunii şi raţionalităţii unor principii ale moralei colective, să controleze multiplele riscuri ale dezvoltării sociale. În lumea de azi este imposibil să vorbim despre satisfacţia individuală fără o morală colectivă care să o susţină, fără o responsabilitate colectivă care să orienteze direcţiile de acţiune ale dezvoltării societăţii și mediului înconjurător pe o cale durabilă. Cartea de faţă a cercetătorilor români și străini pe care Cambridge Scholars Publishing o oferă specialiștilor și publicului larg, analizează aspecte majore ale calităţii vieţii noastre și susţine o viziune pragmatică de căutare a fericirii și bunăstării individuale. Aceasta însă presupune modificări structurale permanente în relaţiile noastre interpersonale dar și cu mediul înconjurător, schimbări ce pot duce la perfecţionarea continuă a universului nostru interior și exterior. Paradigma fericirii și calităţii vieţii nu este una strict ştiinţifică, ci și una cultural-filozofică, politică, juridică și morală. Fericirea și calitatea vieţii sunt valori fundamentale ale unei culturi proprii unei societăţi moderne, sunt obiective legitime de promovat și atins în toate programele politice. Fericirea este un drept fundamental al omului care îşi aşteaptă forma sa juridică explicită, clară, care devine tot mai presantă”, declară Prof.Univ. Elena Zamfir, unul din coordonatorii lucrării.
Sursa: romaniapozitiva.ro
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]