Cum ar trebui sa fie un prieten bun?

0
2595

un prieten bunCum crezi că ar trebui să arate un prieten bun?

Dacă ar trebui să schiţezi o „fişă a postului” pentru un prieten bun, ce criterii ai include? Încă o dată, în cartea Proverbe din Vechiul Testament al Bibliei, găsim învăţături extraordinare despre acest subiect. Verifică dacă însuşirile prezentate mai jos, s-ar afla printre trăsăturile pe care ai dori să le aibă un prieten bun.

Un prieten bun rămâne acelaşi şi în perioade dificile.

Este uşor să găsim oameni care doresc să stea în jurul nostru atunci când lucrurile merg bine şi care să profite într-un fel sau altul de pe urma prosperităţii noastre. Ce se întâmplă însă când apar probleme financiare sau profesionale, tragedii sau alte greutăţi care nu dispar atât de repede? „Prietenul adevărat iubeşte oricând, şi în nenorocire ajunge ca un frate.”  (Proverbe 17:17).

Un prieten bun rămâne aproape şi este unic.

Există ceva special şi distinctiv în legătură cu un prieten cu adevărat bun. Putem avea mulţi cunoscuţi, oameni cărora le plac unele dintre lucrurile pe care le facem, dar la câţi dintre ei ne-am încredinţa viaţa sau cele mai protejate secrete? „Cine îşi face mulţi prieteni, îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ţine la tine mai mult decât la un frate.” (Proverbe 18:24).

Un prieten bun se poate stăpâni.

Noi toţi suntem influenţaţi de cei care îi păstrăm în jurul nostru. Dacă dorim să atingem ţelurile măreţe pe care ni le-am propus, este de folos să avem în jurul nostru prieteni care dau dovadă de stăpânire de sine şi caracter. „Nu te împrieteni cu omul mânios, şi nu te însoţi cu omul iute la mânie ca nu cumva să te deprinzi cu cărările lui, şi să-ţi ajungă o cursă pentru suflet.” (Proverbe 22:24-25). „Nu fi printre cei ce beau vin, nici printre cei care se îmbuibează cu carne. Căci beţivul şi cel ce se dedă la îmbuibare sărăcesc, iar aţipirea te face să porţi zdrenţe.” (Proverbe 23:20-21).

Un prieten bun ocoleşte răul.

Ne trezim în fiecare dimineaţă într-o lume care ne momeşte pentru a ne angaja în practici lipsite de etică în afaceri, pentru a avea un comportament abuziv sau pentru a ne implica în tot felul de activităţi imorale. Prietenii buni au un impact pozitiv asupra noastră prin comportarea lor, iar noi ar trebui să avem un efect similar asupra lor.„Nu pizmui pe oamenii cei răi, şi nu dori să fii cu ei; căci inima lor se gândeşte la prăpăd, şi buzele lor vorbesc nelegiuiri.” (Proverbe 24:1-2).

Un prieten bun dă sfaturi folositoare.

Toţi avem nevoie uneori să ne sfătuim cu alţii mai înţelepţi pentru a putea lua decizii cruciale. Nu este nevoie să avem o relaţie personală profundă cu cineva pentru a-i cere sfaturi, dar un prieten bun, de încredere, căruia îi pasă, ne poate da sfaturi care să ne scoată din încurcătură. „Cum înveseleşte untdelemnul şi tămâia inima, aşa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten” (Proverbe 27:9).

Un prieten bun te face mai bun.

Se spune despre prietenii buni că scot la iveală tot ce este mai bun în noi. Ne provoacă, ne motivează şi ne inspiră. Ne ridică atunci când suntem căzuţi şi ne arată căi prin care să creştem –  profesional, personal și spiritual.

Sursa: luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.