Studiul instrumentelor muzicale în copilărie ajută auzul

0
120
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

A studia un instrument muzical în copilărie influenţează pozitiv capacitatea auditivă la maturitate, având beneficii în ceea ce priveşte dezvoltarea creierului, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani.

un instrument muzicalLecţiile de muzică din copilărie ajută creierul şi auzul să se menţină în formă odată cu înaintarea în vârstă, potrivit cercetărilor efectuate, relatează dailymail.co.uk.

“Acest studiu sugerează importanţa educaţiei muzicale pentru copii, dar şi pentru o îmbătrânire sănătoasă”, au spus cercetătorii.

Studiul a urmărit cât de repede percepe creierul sensul unui sunet. Deşi se crede că surzenia începe din urechi, creierul joacă un rol important în ceea ce priveşte capacitatea auditivă. El functioneaza ca un filtru care ajuta oamenii să audă mai clar.

Dacă sunetul este procesat mai lent, ar putea fi mult mai dificil ca oamenii să audă o conversaţie într-un mediu în care există sunete de fundal. Asta se intampla intr-un bar sau un restaurant; ei pot să audă clar ce vorbeşte interlocutorul la telefon.

Pentru realizarea acestui studiu a fost nevoie de o echipă de cercetători de la Northwestern University din Illinois. Echipa din Statele Unite ale Americii, a analizat activitatea cerebrală a 44 de adulţi sănătoşi; ei ascultau cuvântul “da”. În cazul persoanelor care au învăţat să cânte la un instrument muzical vreme de mai mulţi ani, neuronii au răspuns mai repede la sunete.

Cei care au cântat la un instrument muzical cel puţin patru ani au răspuns cu o milisecundă mai repede decât cei care nu au învăţat niciodată să cânte.

Toate instrumentele, de la pian la acordeon, ajută în mod egal.

“Să fii cu o milisecundă mai rapid nu pare să însemne mult… Dar creierul este foarte sensibil la axa timpului. O milisecundă combină milioane de neuroni poate face o diferenţă reală în viaţa adulţilor”, a spus Michael Kilgard. Michael Kilgard este cercetător în neurologie la Universitatea din Texas.

Aceste cercetări confirmă că modul în care se acţionează asupra creierului în primii ani de viaţă este important pentru felul în care acesta evoluează în următorii ani.

Alte cercetări au arătat că studierea unui instrument muzical poate contribui la stimularea coeficientului de inteligenţă. Nu este niciodată prea târziu pentru a începe cursurile. De asemenea, instrumentele muzicale ajută la o mai bună învăţare a unei limbi străine şi la interpretarea emoţiilor celorlalţi.

Deşi studiile muzicale par să aibă beneficii generale, aceia care se bucură de ele sunt mult mai avantajaţi.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, unul dintre motivele pentru care muzica poate aduce atât de multe schimbări la nivelul creierului este intersectarea sistemelor emoţionale şi de cunoaştere implicate în actul muzical.

Sursa: Mediafax

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here