Concert de Crăciun cu Mauro Maur şi Francoise de Clossey, la Catedrala “Sfântul Iosif “

0
377
Mauro Maur şi Francoise de ClosseyConcertul de Crăciun “Virtuozitatea Trompetei şi a Orgii în Splendoarea Barocă – Capodopere baroce şi de secol XX” pentru duetul Mauro Maur (trompetă) şi Francoise de Clossey (orgă) va avea loc joi, de la ora 19,30, la Catedrala “Sfântul Iosif” din Capitală, informează un comunicat al organizatorilor.

Spectacolul, ce cuprinde muzică de Johann Sebastian Bach, Tomaso Albinoni şi Gioachino Rossini, este organizat de Institutul Italian de Cultură şi Ambasada Italiei la Bucureşti.

Acelaşi concert va fi găzduit şi vineri, la Biserica Romano-Catolică din Sibiu, în cinstea preşedintelui ales al României, Klaus Iohannis, şi sâmbătă, la Biserica Romano-Catolică din Braşov.

Potrivit comunicatului Biroului de Presă al Ambasadei Italiei, născut la Trieste în 1958, Mauro Maur a obţinut diploma încă de foarte tânăr şi s-a perfecţionat cu Pierre Thibaud la Conservatorul Naţional Superior din Paris. La 18 ani a început să fie solicitat în Franţa de organişti celebri şi de orchestre de cameră, pentru a participa la festivaluri importante. A obţinut Premiul Oder 2008 pentru Carieră şi în 2009 i-a fost conferit prestigiosul Sigillo Trecentesco, cea mai importantă distincţie acordată de oraşul Trieste. La propunerea Preşedintelui Consiliului de Miniştri, a primit medalia de Cavaliere dell’Ordine al merito della Repubblica Italiana.

Colaborează cu renumite orchestre din Franţa, cu mari solişti şi susţine concerte sub bagheta unor maeştri de renume, precum Riccardo Muti şi Leonard Bernstein.

Cariera sa internaţională este caracterizată de o deosebită versatilitate, ceea ce i-a permis să cânte alături de Gloria Gaynor,  Placido Domingo şi de Ansamblul “I Solisti Veneti” condus de Claudio Scimone, mai arată sursa citată.

A colaborat pentru o perioadă de peste 18 ani cu Ennio Morricone, care i-a dedicat lui Mauro Maur multe fragmente muzicale din filmele sale şi concertul pentru trompetă şi orchestră “Ut”. Legat de o strânsă prietenie de Giulietta Masina şi de Federico Fellini, Mauro Maur a cântat la funeraliile amândurora.

Conform comunicatului citat, născută în 1974, pianista Francoise de Clossey a obţinut diploma la Universitatea din Montreal sub îndrumarea Nataliei Pepin, pentru a se perfecţiona ulterior în muzica contemporană cu fondatoarea grupului Nouvel Ensemble Moderne,  Lorraine Vaillancourt. După ce a câştigat concursul de muzică din Quebec şi pe cel din Canada, de Clossey s-a afirmat ca solistă la mai multe festivaluri internaţionale şi a cântat în cele mai importante săli de concert din lume.

A lansat numeroase discuri şi a participat la înregistrări pentru radio şi televiziune.

A fost asistentă la Universitatea din Montreal, la Conservatorul Santa Cecilia din Roma şi la Musica Riva Festival din Riva del Garda. A semnat un contract discografic important pentru o serie de înregistrări în duet cu Mauro Maur, cu care colaborează din 2003.

Francoise de Clossey a primit Premiul Internaţional “Beato Angelico” pentru Femei 2006 şi Premiul Oder 2008 pentru Carieră.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here