Uleiuri cu care poţi să găteşti sănătos

0
463

uleiuriFiindcă multe uleiuri nu sunt rezistente la încălzire şi pot genera substanţe cancerigene, este recomandat să alegi cu atenţie uleiul pe care-l foloseşti uneori la prăjirea alimentelor. Ştim cu toții că prăjelile nu sunt recomandate spre consum zilnic, așa că trebuie să faci alegerea cea mai bună pentru sănătatea ta şi a familiei tale!

Spre exemplu: “Prăjitul în ulei de floarea-soarelui, atât de familiar gospodinelor din România, nu este recomandat. Acesta nu este rezistent la încălzire şi are punct de fum scăzut, favorizând descompunerea în compuşi toxici care sunt extrem de periculoşi pentru sănătate”, avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.  Tot el ne spune că uleiul de măsline extravirgin are o rezistenţă destul de ridicată la temperaturi înalte, însă îţi va pierde toate substanţele valoroase.

Regulă generală este să optaţi pentru uleiul lichid de gătit, o variantă mai bună decât untul sau margarină (surse de grăsimi trans, considerate foarte periculoase pentru sănătate). Dar şi în rândul uleiurilor lichide pentru gătit, se remarca tipuri mai benefice decât altele.

Potrivit specialiştilor,  uleiurile recomandate pentru a găti sunt cele de: palmier, rapiţă, nuci macadamia, susan, arahide, cocos, din seminţe de in, porumb, avocado, sâmburi de strugure, toate nehidrogenate şi grăsimile animale (untură, seul, untul sub formă de ghee).

Ceea ce face un ulei comestibil să fie sănătos sau nesănătos este cantitatea şi calitatea grăsimilor conţinute. Astfel, cu cât un ulei de gătit conţine un nivel mai ridicat de grăsimi mononesaturate, cu atât este el mai bun pentru consum (grăsimile mononesaturate reduc colesterolul rău – LDL – din organism). Un alt tip de grăsimi pe care cel mai bun ulei pentru gătit le conţine sunt cele polinesaturate, asociate cu o mai bună sănătate cardiacă.

Uleiul de răpită?

Aroma neutră şi punctul înalt de  fumegare  transformă uleiul de răpiță într-o opţiune excelentă de grăsime folosită la gătit, fie că vorbim despre coacere sau sotare. Punctul de ardere (când începe să emane fum) al unui ulei este criteriul de bază atunci când alegeţi un tip pentru prepararea termică a mâncării. La punctul de ardere al unui ulei, nutrienţii sunt distruşi aproape în totalitate, însă mai exista un pericol ascuns demn de luat în seamna se pot naşte compuşi chimici care ameninţa starea de sănătate. Uleiul de răpită nu are atât de mulţi antioxidanţi precum uleiul de măsline extravirgin, însă termenul sau de expirare este cu siguranţă mai îndelungat. La fel de important este şi faptul ca uleiul de răpită este cea mai bogată sursă de acid afla-linoleic dintre toate tipurile de ulei comestibil, o grăsime esenţială

Uleiul de măsline extravirgin

Pe loc fruntaş în lista celor mai sănătoase uleiuri pentru gătit se afla uleiul de măsline extravirgin, extrem de bogat în grăsimi mononesaturate, cele care scad colesterolul rău şi ridică nivelul colesterolul bun HDL în organism. Mai mult decât atât, uleiul de măsline extravirgin furnizează şi o doză importantă de antioxidanţi, numiţi polifenoli, care au fost asociaţi cu o sănătate cardiacă deplină.

Uleiul din boabe de soia ar trebui să fie folosit şi el, dar cu precauţie  întrucât conţine cantităţi mari de acizi graşi omega-6, concurenţi ai grăsimilor esenţiale omega-3 (cele care protejează inima şi creierul).

Mulţi nutriţionişti sunt de părere că populaţia primeşte din dietă obişnuită prea mulţi acizi graşi omega-6, proveniţi din alimentele procesate. Unii specialişti sunt de părere că aceeaşi nutrienţi pot fi responsabili şi pentru riscul crescut de dependenţa de alcool, depresie şi multe alte afecţiuni ale epocii moderne. Grăsimile omega-6 din uleiul din boabe de soia se regăsesc în sosurile de salata ambalate, maioneza, biscuiţi, anumite tipuri de pâine, sosuri de paşte şi batoanele cu multicereale.

Uleiul de palmier se poate achiziţiona ca atare, pentru a fi folosit la gătit sau se poate regăsi în multe alimente procesate, în care producătorii au înlocuit uleiurile hidrogenate cu reputaţie proastă, cu acest produs exotic. Chiar dacă nu conţine grăsimi trans, uleiul de parţial este compus în proporţie de 50% din grăsimi săturate (2 linguri din acest produs furnizează circa 1,5 grame de astfel de grăsimi nesănătoase). Cercetările recente arată că acidul palmitic, o grăsime saturată găsită în uleiul de palmier (precum şi în carnea de vită, unt sau brânză), a determinat cobaii de laborator să dezvolte o rezistenţă în fata hormonilor care suprima apetitul alimentar, leptina şi insulina, ajungând să consume mai multă hrană decât în mod obişnuit.

Reguli pentru a găti în consens cu organismul:

– ungeţi tava de copt sau tigaia cu spray de gătit, în loc de ulei;
– coaceţi alimentele folosind hârtie de pergament sau folie de aluminiu pentru păstrarea umidităţii alimentelor;
– folosiţi supa de pui sau vita pentru prepararea sosurilor;
– preparaţi legumele şi carnea la aburi, în loc să le prăjiţi în ulei;
– asezonaţi salatele şi alte preparate cu zeama de lămâie;
– marinaţi carnea sau gătiţi-o cu oţet balsamic, în locul uleiului;

Sursa: sfatulmedicului.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here