Uleiul din germeni de porumb, aliment cu valențe fitoterapeutice

0
1465
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

ulei porumbUleiul din germeni de porumb

Calculul este impresionant. Pentru a obţine 1.000 g ulei sunt necesari 63.000 germeni de porumb, pentru care e nevoie de boabe de porumb de calitate superioară, apoi de germenii care se izolează din boabe şi din care se obţine în continuare prin presare la rece, în anumite condiţii tehnologice, valorosul ulei.

În cadrul preocupărilor firmei Hofigal pentru asigurarea unor suplimente nutritive cât mai potrivite pentru nevoile de susţinere a sănătăţii oamenilor, în contextul vieţii moderne în care suntem asaltaţi de prea mulţi factori de stres, ne-am preocupat şi de găsirea unei surse de lipide alimentare mai adecvate nevoilor organismului. Efectuând studii comparative pentru cele mai utilizate uleiuri comestibile, s-a ajuns la concluzia că uleiul din germeni de porumb este cel mai dietetic. Pentru o imagine mai cuprinzătoare a acestui ulei este interesant să cunoaştem mai întâi porumbul ca materie primă.

Uleiul din germeni de porumb – Scurt istoric

Porumbul (Zea mays) face parte din familia Gramineae şi este o plantă erbacee dintre cerealele anuale de bază, originară din America. Popular se mai numeşte şi Cucuruz, Mălai, Păpuşa, Gârnişor, etc. Este cultivat din vremuri îndepărtate, preistorice de către triburile amerindiene şi a reprezentat substratul economic al vechilor civilizaţii precolumbiene. A fost adus în Europa din prima expediţie a lui Cristofor Columb prin anul 1.493, fiind cultivat în Spania, Italia şi în alte ţări. La noi începe cultivarea mult mai târziu, după cum spun “Letopiseţele”, prin secolul XVII, pe vremea lui şerban Cantacuzino şi a lui Duca Vodă.

Compoziția chimică a boabelor de porumb

Conţin apă în proporţie de 13-14%, proteine cea 10%, glucide sub formă de amidon , cca. 60% şi sub formă de pentozani cca. 7%, iar ca celuloză 2-3% şi dextrine cca. 1,5%, lipide 4-5%, minerale (Ca, Si, K, etc.) cca. 1,5%, vitamine: E, K, B1,B2, PP; carotenoizi, fitosteroli, acizi organici, etc. Germenele de porumb este cel care concentrează în compoziţia sa tot ce este mai valoros ca nutrienţi esenţiali în boabele de porumb, printre care şi toată cantitatea de lipide de mare importanţă pentru dezvoltarea viitoarei plante, lipide cu o compoziţie specială şi cu rol major în formarea noilor celule.

Compoziția chimică a uleiului din germeni de porumb

Ceea ce este mai important în compoziţia acestui ulei este procentul foarte mare din aşa numitul acid linoleic (acid gras esenţial) în proporţie de peste 50% şi acid linolenic cea 2%, la fel acid gras esenţial. La toate celelalte uleiuri comestibile, acizii graşi esenţiali sunt mai puţin de jumătate din concentraţia menţionată. în uleiul de măsline şi de floarea soarelui preponderent este acidul oleic (peste 50%).

Uleiul din germeni de porumb are de asemenea ca şi uleiul de cătină, concentraţii mari (în jur de 10%) de acid palmitic, ceea ce îl susţine ca dermoregenerator foarte bun şi pentru preparate cosmetice. Conţinutul de acid oleic este în jur de 20%, iar alţi acizi graşi din compoziţie sunt în concentraţii foarte mici în favoarea celor menţionaţi, în jur de 1% şi sub 1%.

Conţine vitaminele liposolubile – A, E, D, precum şi anumite minerale (oligoelemente) esenţiale pentru activarea enzimelor, în special a lipazei prezente (Ca, Zn, Se, Fe, Cu) şi care joacă un important rol în degradarea grăsimilor, evitând depozitarea lor sub formă de colesterol sau de ţesut gras excedentar.

Recomandări

Această compoziţie specială îl recomandă ca fiind deosebit de indicat pentru o dietă sănătoasă, bine echilibrată în acizi graşi necesari pentru metabolismul celular normal. Gustul este plăcut, uşor dulceag, iar aspectul este limpede şi colorat în galben-oranj, deci împiedică efectul distructiv al radicalilor liberi în exces, responsabili de numeroase boli şi de însăşi procesul de îmbătrânire, având în acelaşi timp şi un important rol în refacerea celulelor lezate în stresul oxidativ, precum şi în reconstrucţia de noi celule la nivelul organelor interne şi al ţesutului cutanat.

AOCS (Asociaţia Americană a Chimiştilor Uleiului) şi Universitatea din Milano, situează uleiul din germeni de porumb în fruntea celorlalte uleiuri, considerându-l cel mai dietetic ulei. Îl recomandă în urma studiilor medicale, în alimentaţia suferinzilor de ateroscleroză, hipercolesterolemie, obezitate, constipaţie, tulburări ale circulaţiei periferice, etc.

Deci utilizarea acestuia în suplimente nutritive ca şi în alimentaţie pentru salate, maioneze, prăjituri şi la gătit, ca produs dietetic pentru oamenii sănătoşi sau suferinzi, este de o reală importanţă în asigurarea bunei stări de sănătate a organismului nostru.

”Planta Romanica”, nr.8, iunie – 2005

Jurnal Spiritual

Citiți și Uleiuri naturale pentru diverse afecțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here