Există multe dezacorduri cu privire la prezența grăsimilor în dietă. Cu toate acestea, majoritatea specialiștilor în nutriție și sănătate sunt de acord că uleiul de măsline, mai ales cel extravirgin, nu trebuie ocolit sau exclus, având o serie de beneficii recunoscute asupra sănătății, demonstrate științific, potrivit http://authoritynutrition.com/
Uleiul de măsline este bogat în grăsimi monosaturate sănătoase
Uleiul de măsline este saturat, în proporție de 24 % de acizi omega 3 și omega 6; are un conținut de acid oleic monosaturat de 55 până la 83%. Acidul oleic este considerat a ajuta la reducerea inflamației și poate avea efecte benefice asupra genelor legate de anumite tipuri cancer.
Uleiul de măsline conține cantități mari de antioxidanți
Pe lângă acizi grași benefici pentru sănătate, uleiul de măsline conține și cantități modeste de vitamina E și K. El este bogat în antioxidanți benefici pentru sănătate, în special oleocantal şi oleuropein. Aceste două substanțe opresc oxidarea colescterolului LDL.
Uleiul de măsline are proprietați anti-inflamatorii puternice
Inflamația cronică este considerată a fi printre cei mai importanți factori determinanți pentru o serie de boli. Acestea pot fi cancer, boli cardiovasculare, sindromul metabolic, diabet, Alzheimer, artrită și chiar obezitate. Principalele efecte anti-inflamatorii sunt mediate de antioxidanți. Conform oamenilor de știință, cheia este oleocantalul, despre care s-a demonstrat că are efect similar cu ibuprofenul.
Cercetările au relevat că 50 de mililitri de ulei de măsline extravirgin, conțin oleocantal. Acesta are aceeași eficacitate cu 10% din doza de ibuprofen recomandată pentru adulți.
Există studii care sugerează că acidul oleic, principalul acid gras în ulei de măsline, poate reduce nivelurile marker-ilor pentru proteina C reactivă (CRP).
Uleiul de măsline poate ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral
Accident vascular cerebral este cauzat de o tulburare a fluxului sanguin la nivelul creierului, fie din cauza unui cheag de sânge fie din cauza unei hemoragii intracraniene.
Relația dintre ulei de măsline și riscul de accident vascular cerebral a fost studiat intensiv. Un studiu de mari dimensiuni la care au participat 841.000 subiecți a reliefat că uleiul de măsline a fost singura sursă de grăsimi mononesaturate asociate cu un risc redus de accident vascular cerebral și boli de inimă.
Uleiul de măsline protejează împotriva bolilor de inimă
Afecțiunile cardiovasculare sunt, conform statisticilor, cauza principală de deces în rândul adulților, la nivel global. Studiile observaționale efectuate cu câteva decenii în urmă au arătat că bolile de inimă au fost mai rare în jurul Mării Mediterane. Acestea au dus la cercetări ample care au demonstrat că dieta mediteraneană reduce semnificativ riscul de boli de inimă. Uleiul de măsline extravirgin este unul din alimentele cheie ale acestei diete. Cercetările au constatat că acesta reduce inflamația; previne oxidarea colesterolul LDL; îmbunătățește funcția mucoasei vaselor de sânge; ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge. Mai mult s-a arătat, că ajută la scăderea tensiunii arteriale, care este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru bolile de inimă și deces prematur. Într-un studiu, uleiul de măsline a redus nevoia de medicație pentru controlul tensiunii arteriale cu 48%.
Uleiul de măsline nu contribuie la creșterea în greutate
Numeroase studii au legat obiceiurile alimentare mediteraneene, bogate în ulei de măsline, cu efecte favorabile asupra greutății corporale.
Un studiu care s-a defășurat pe parcursul a doi ani jumate, a relevat că subiecții, 7000 de studenți spanioli, care au consumat ulei de măsline nu au avut probleme legate de creșterea în greutate.
Un alt studiu de 3 ani la care au participat 187 de persoane, a descoperit că o dietă bogată în ulei de măsline a crescut nivelul de antioxidanți în sânge și a provocat pierderea în greutate.
Cu alte cuvinte, consumul ridicat de ulei de măsline nu este legat de creșterea în greutate sau de obezitate în studii observaționale.
Uleiul de măsline poate ajuta în lupta cu maladia Alzheimer
Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă din lume. Una din caracteristicile sale cheie este o acumulare de așa-numite plachete beta-amiloid în celulele creierului. Un studiu efectuat pe șoareci a arătat că o substanța din uleiul de măsline poate ajuta la eliminarea acestor plăci din celule creierului. În același timp, un studiu la care au participat subiecți umani a relevat că o dieta mediteraneană cu ulei de masline a avut efecte benefice asupra funcției cerebrale.
Uleiul de măsline poate reduce riscul de diabet de tip II
Uleiul de măsline pare a fi foarte protector antidiabetic. Un studiu clinic randomizat de 418 participanți non-diabetici a confirmat că o dietă mediteraneană cu ulei de măsline a redus riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip II cu peste 40%.
Antioxidanții din uleiul de măsline are proprietați anti-cancer
Oamenii din țările mediteraneene au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Multi cercetători cred că uleiul de măsline ar putea fi stâns legat de acest aspect. Antioxidanții din uleiul de măsline pot reduce daunele oxidative provocate de radicalii liberi. Despre acestia se crede că ar fi una dintre cele mai importante cauze ale apariției cancerului. Deși există dovezi preliminare conform cărora uleiul de măsline poate ajuta la prevenirea cancerului, acest lucru trebuie să fie studiat în mod corespunzător.
Uleiul de măsline poate fi de ajutor în tratarea tratarea poliartriei reumatoide
Poliartrita reumatoidă este o boala autoimună caracterizată de articulații deformate și dureroase. Deși cauza exactă a acestei afecțiuni nu este pe deplin înțeasă, se pare că sistemul imunitar atacă celulele propriului organism.
Studiile au demonstrat că uleiul de măsline pare a îmbunătăți markerii inflamatorii. Pe deasupra, el reduce stresul oxidativ la persoanele cu poliartrită reumatoidă.
De asemenea, uleiul de măsline pare a fi deosebit de benefic, atunci când este combinat cu ulei de pește. Uleiul de peste este o sursă bogată de acizi grași omega-3 cu efecte anti-inflamatorii.
Uleiul de măsline are proprietăți anti-bacteriene
Uleiul de măsline conține multe substanțe nutritive care pot inhiba sau ucide bacteriile dăunatoare. Una dintre acestea este Helicobacter pylori. Aceasta este o bacterie care trăiește în stomac și poate provoca ulcere gastrice și cancer de stomac.
Studiile-test efectuate au arătat că uleiul de măsline extravirgin este eficace împotriva a opt tulpini de bacterii. Trei dintre ele sunt rezistente la antibiotice. De asemenea, un studiu la care au participat subiecți umani, a arătat că 30 de grame de ulei de măsline extravirgin poate elimina infecția cu Helicobacter pylori în 10 până la 40% din cazuri, în mai puțin de două săptămâni.
Uleiul de măsline extravirgin presat la rece este singurul tip care conține o serie de antioxidanți, compuși bioactivi și proprietati nutriționale benefice sănătății. Deși pe piață există o gamă variată de uleiuri pe a căror etichetă scrie extravirgin, multe dintre ele au fost diluate cu alte uleiuri rafinate și care sunt mai slab calitativ. De aceea este recomandat să vă informați cu privile la mărcile care comercializează ulei de măsline de calitate superioară.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual