Ulcerul – Tratament – Plante și alimente care ne ajută
Ulcerul se tratează cu antibiotice
Aceasta este o afecţiune – ulcerul peptic – ne face să fim recunoscători pentru antibioticele moderne. Acestea sunt capabile să elimine Helicobocter pylori, bacteria care provoacă marea majoritate a ulcerelor. Au apus de mult zilele când se credea că doar stresul ne provoacă găuri în stomac. Dacă H. pylori este vinovatul, vi se va prescrie probabil un tratament cu antibiotice ce va dura între 10 şi 14 zile. Recuperarea completă necesită în jur de opt săptămâni. Între timp, există mulţi paşi pe care îi puteţi face pentru a ameliora disconfortul şi a preveni recurenţa. Nu folosiţi niciun remediu din plante până când nu aţi terminat tratamentul cu antibiotice.
Neutralizați acidul
Cel mai rapid efect de calmare îl au unele antiacide eliberate iară reţetă, cum ar fi Maalox, Malucol, Almagel, Gaviscon şi Pepto-Bismol. Ele vor fi de ajutor pentru neutralizarea acidului gastric, ameliorând durerea în 10-15 minute. Luaţi două linguri după fiecare masă, atunci când mergeţi la culcare şi oricând simţiţi că ulcerul începe să acţioneze.
S-ar putea să vi se prescrie inhibitori ai receptorilor H2, cum ar fi cimetidină (Tagamet 100), famotidină (Pepcid AC) sau ranitidină (Zantac 75). Aceste medicamente sunt comercializate fără reţetă pentru calmarea arsurilor retrosternale şi indigestiei. Ele reduc secreţia de acid gastric şi fac ca ulcerul să se vindece mai repede. Luaţi blocanţii de receptori H2 care v-au fost prescrişi conform recomandărilor din prospect. Dar nu luaţi în acelaşi moment al zilei şi antiacide, deoarece eficacitatea celor dintâi va fi redusă. Lăsaţi una sau două ore între administrări. Atenţie! Nu încercaţi să vă trataţi singur decât dacă aveţi aprobarea medicului. Există pericolul să mascaţi simptome ale unor afecţiuni mult mai grave cum ar fi cancerul gastric.
Şi unele alimente pot calma temporar durerea. Acest lucru se întâmplă pentru că acidul gastric este neutralizat pe măsură ce mâncarea este digerată. Dar dacă aveţi un ulcer duodenal, unele alimente vă vor agrava durerea, cu excepţia unei diete bogate în fibre. Fibrele încetinesc procesul digestiv. Durerea duodenală este ameliorată atunci când mâncarea traversează mai încet tubul digestiv, existând timpul necesar ca acidul să fie neutralizat.
Ghimbirul este antiinflamator
Unele studii pe animale sugerează că şi ghimbirul ar putea fi de ajutor pentru împiedicarea eliberării secreţiilor digestive în tractul gastrointestinal, având şi un efect antiinflamator. Puteţi înghiţi capsule sau le puteţi sparge şi dizolva în apă. Nu luaţi mai mult de o lingură pe zi, pentru că prea mult poate avea un efect contrar şi poate provoca iritaţie. De asemenea, puteţi mesteca ghimbir sub formă cristalizată. Berea cu ghimbir comercială nu conţine suficient ghimbir pentru a avea vreun efect, dar berea de ghimbir adevărată ar putea fi de ajutor.
Ulcerul peptic – Ce este în neregulă?
Ulcerele peptice sunt răni asemănătoare unor cratere în mucoasa stomacului sau secţiunea superioară a intestinului subţire, duodenul. Ele apar atunci când pepsina, o enzimă digestivă, începe să digere propriul ţesut. Tubul digestiv se protejează în general de acţiunea sucurilor digestive prin intermediul unui strat gros de mucus şi substanţe antiacide naturale. Dar o bacterie care ar putea să trăiască în peretele intestinului, Helicobacter pylori, poate trece de acest sistem de apărare. La fel se poate întâmpla şi din cauza folosirii pe termen lung a medicamentelor antiinflamatorii nesteroidiene cum ar fi aspirina şi ibuprofenul.
Ar trebui să-mi sun medicul?
Mergeţi la medic dacă aveţi oricare dintre următoarele simptome de ulcer:
- senzaţie de arsură retrosternală;
- gaze, balonare sau durere;
- sânge roşu în scaun;
- scaun negru;
- greaţă fără o cauză aparentă;
- vărsături cu sânge (care arată ca nişte boabe de cafea negre sau maronii, sau roşu aprins sau maroniu).
Dacă simţiţi o durere puternică (caz în care ulcerul s-ar putea să fie perforat, o problemă care vă poate pune viaţa în pericol) sunaţi la 112 sau mergeţi la cel mai apropiat spital de urgenţă.
Puneți o haină de protecție
Lemnul dulce
S-a demonstrat că lemnul dulce, care formează un strat protector între mucoasa stomacului şi acidul gastric, ajută la vindecarea ulcerelor. Cumpăraţi lemn dulce sub forma DGL, pentru că forma normală poate să vă crească foarte mult tensiunea. Mestecaţi una sau două vafe de DGL cu 30 de minute înainte de fiecare masă. Trebuie să mestecaţi vafe în loc să luaţi pastile pentru că DGL-ul este activat de către salivă. Nu luaţi lemn dulce dacă urmaţi încă tratament cu antibiotice. Aceste vafe nu sunt uşor de găsit. S-ar putea să reuşiţi să comandaţi online sau de la magazinul local de produse naturiste.
Scoarța interioară de ulm alb
Folosită şi pentru a calma durerea de gât, scoarța interioară de ulm alb produce mult mucilagiu, o substanţă transparentă, lipicioasă şi gelatinoasă care poate fi de ajutor pentru protejarea mucoasei gastrice. Luaţi sub formă de ceai, folosind o linguriţă la o cană de apă caldă. Beţi trei căni pe zi. Alte ceaiuri de plante care pot fi de ajutor sunt cel de gălbenele, muşeţel, nalbă mare şi creţuşcă.
Semințe de in
Mestecaţi şi înghiţiţi o linguriţă de semințe de in. Asemeni ulmului alb, aceste seminţe creează un mucilagiu calmant în stomac. Acestea au şi beneficiul adiţional de a fi o sursă excelentă de acizi graşi omega-3, care pot fi de asemenea de ajutor pentru scăderea nivelului de colesterol.
Sucul de aloe vera
Încercaţi sucul de aloe vera. Un remediu casnic popular european pentru ulcere, sucul pare a ţine în frâu inflamaţia gastrointestinală şi ar putea reduce secreţiile gastrice. Beţi o treime de cană de trei ori pe zi.
Adăugați în dietă alimente care să lupte cu ulcerul
Suc de varză crudă
Beţi o cană de suc de varză crudă. Nu este probabil cel mai plăcut lucru de băut, dar dacă aveţi ulcer, s-ar putea să fie chiar ceea ce vă trebuie. Era folosit ca tratament casnic cu mult înainte ca un studiu american din anul 1950 să îi demonstreze eficacitatea. Ingredientul active din varză este probabil glutamine, un aminoacid care hrăneşte celulele tubului digestiv. Dacă aveţi un storcător de fructe puteţi cumpăra suc de varză crudă de la magazinele de produse naturiste.
Beţi un litru pe zi timp de trei săptămâni pentru a obţine cele mai bune rezultate.
Ananas
Dacă nu vă place varza, ananasul este o altă sursă bună de glutamină.
Ceapă
Mâncaţi multă ceapă, deoarece conţine compuşi de sulf care ar putea ajuta la neutralizarea H. pylori.
Miere
Răsfaţaţi-vă cu nişte miere. Unele studii au arătat că mierea poate descuraja dezvoltarea bacteriei H. pylori. Întindeți nişte miere pe o bucată de pâine prăjită, folosiţi în loc de zahăr la cereale sau adăugaţi-o ca îndulcitor la ceaiuri.
Plante protectoare
Astragalusul este un stimulator al imunităţii, antibiotic natural şi antiinflamator pe care îl puteţi folosi atunci când nu luaţi antibiotice. Luaţi 200 mg de două ori pe zi
Un alt membru al familiei ghimbirului, turmericul, pare a proteja mucoasa gastrointestinală şi a reduce flatulenţa. Folosiţi maximum o linguriţă de pudră de rădăcină pe zi pentru a condimenta mâncărurile. Nu se face ceai din turmeric pentru că nu se dizolvă în apă. Pentru că este nevoie de foarte multă pudră de rădăcină pentru a obţine un efect medicinal, este de preferat să luaţi un supliment. Căutaţi unul care este descris ca extract standardizat de rădăcină şi care conţine 95% curcuminoizi; luaţi 300 mg de maximum trei ori pe zi în timpul mesei. Prea mult turmeric poate agrava un ulcer, aşa că nu exageraţi.
Puneți ceainicul pe foc
Ceaiul de mușețel este un favorit vechi pentru calmarea stomacului deoarece reduce inflamaţiile. Puneţi o cană de apă foarte caldă (nu fiartă) peste două linguriţe de flori uscate. Lăsaţi să se infuzeze timp de cinci minute, apoi strecuraţi. Beţi până la trei căni pe zi.
Menta este un alt antiinflamator care poate calma durerea şi poate ajuta la vindecare. Pentru a prepara ceai de mentă, puneţi o cană de apă fiartă peste una sau două linguriţe de frunze uscate, lăsaţi să se infuzeze timp de cinci minute, apoi strecuraţi. Atenţie! Nu folosiţi menta dacă aveţi hernie hiatală pentru că planta relaxează muşchii gastroesofagieni şi agravează problema.
Eliminați stresul
Faceţi exerciţii de respiraţie profundă, meditaţi, ascultaţi muzică.
De evitat!
Oamenii spun că funcţionează. Ar trebui să funcţioneze. Chiar se simte că ar funcţiona. Ce este? Laptele. Până nu de mult considerat un calmant al durerii cauzate de ulcere, laptele sporeşte de fapt producţia de acid gastric, aşa că pe termen lung, el vă va face să vă simţiţi mai rău, nu mai bine.
1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest
Mai multe remedii găsiți la rubrica Sănătate.
Jurnal Spiritual