Soluţii care te scapă de tuse

0
506

TuseaTusea este modalitatea prin care căile respiratorii se curăţă şi se apără împotriva unei agresiuni precum bronşita, gripa sau chiar expunerea la fum.

Modul în care se manifestă tuşea poate da indicii importante despre cauzele care o generează.

Tusea uscată/seacă poate indica o infecţie virală, o traheită alergică sau chiar astm.

Dacă tuşea durează mai mult de 10 zile fără cauze evidente, poate fi vorba despre astm, care se agravează noaptea, dar şi la efort fizic ori la contactul cu fum de ţigară şi substanţe alergene (polen, acarieni, păr de animale etc). Cel mai eficient remediu pentru combaterea tusei uscate sunt inhalaţiile pe bază de plante -muşeţel, levănţică, cimbru, urmat de asigurarea aportului suficient de lichide, dar şi de administrarea unui antitusiv natural – mierea (de salcâm sau de tei), care se ia fie o linguriţă înainte de culcare, fie dizolvată într-un pahar cu lapte cald şi care face ca somnul celui mic să nu mai fie tulburat de accesele de tuse. Dacă tuşea persistă mai mult de 4 săptămâni şi este însoţită de mucozităţi verzui cu urme de sânge, trebuie să consulţi de urgenţă un medic.

Tusea umedă/productivă se manifestă când există secreţii care stagnează în căile respiratorii, iar organismul încearcă de fapt să le elimine.

Acest tip de tuse anunţă, de regulă, o răceală uşoară, fiind însoţită de simptome precum secreţii nazale, strănuturi, ochi roşii. Tuşea persistă între 7 -10 zile, cu fiecare zi observându-se o ameliorare. Este importantă curăţarea frecventă a nasului copilului pentru eliminarea cât mai multor secreţii şi administrarea unui sirop indicat de medic.

Tusea convulsivă popular denumită „tuse măgărească“, este o boală infecţioasă care afectează tractul respirator superior şi este cauzată de Bordetella pertussis. Afecţiunea poate apărea la orice vârstă, dar afectează preponderent copii. Perioada de incubaţie a virusului este de 7 – 20 de zile, iar un bolnav este contagios 3 – 4 săptămâni. Tuşea convulsivă este prevenibilă prin vaccinare.

“Reţete” preparate în casă

– decoct din ceapă

Se fierbe o ceapă mare, albă, în 500 ml apă timp de 15 minute, iar când se răceşte se adaugă miere. Se iau câteva linguriţe pe zi.

– suc de ridiche neagră în amestec cu miere de albine.

Acesta se administrează atât copiilor, cât şi adulţilor.

– ceaiul de cimbrişor are importante proprietăţi expectorante

Se infuzează o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se beau 2 căni în timpul zilei.

– infuzie de pătlagină

Această plantă are proprietăţi antitusive şi este utilă în tratarea tusei productive. Infuzia se face dintr-o lingură de frunze adăugate la o cană cu apă; se îndulceşte cu miere.

Donainfo, nr. 53/2014

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here