Trio Léman din Elveţia concertează la Ateneul Român

0
159
Trio Léman din Elveţia concertează la Ateneul Român Sala Mare a Ateneului Român găzduieşte miercuri, de la 19.00, recitalul cameral susţinut de Trio Léman, format din: Felix Froschhammer – vioară, Magdalena Moroşanu – violoncel şi Julia Froschhammer – pian. Din program fac parte lucrări de Ludwig van Beethoven, Serghei Rahmaninov şi Astor Piazzola.

Trio Léman a luat fiinţă în anul 2011, în Elveţia, la Lausanne, pe malul lacului Geneva. De altfel,  numele Trio Léman evocă superbul peisaj al regiunii. Acesta transmite ideea că muzica este o parte din frumuseţea naturii. Alcătuit din trei tineri muzicieni remarcabili, pasionaţi de muzica de cameră, trio-ul a concertat mai ales în Elveţia, dar a ajuns şi în România, la „Timişoara muzicală”. În iunie 2014, la invitaţia companiei Grawe România, Trio Léman concertează la Ateneul din Bucureşti.

Discipoli ai profesorilor Pierre Amoyal, Patrick Demenga şi Jean François Antonioli de la Lausanne Hemu şi cu studii la Academia Chigiana cu Trio di Trieste, cei trei muzicieni şi-au dezvoltat un stil interpretativ propriu, marcat de dinamism, plin de culoare şi de contraste, dar care respectă în acelaşi timp indicaţiile compozitorului. Astfel, tinerii din Trio Léman interpretează cu dezinvoltură de la repertoriul clasic la tango.

Julia Froschhammer este născută la München.

Ea a început studiul pianului la vârsta de şase ani cu tatăl său, pianistul şi compozitorul Fritz Froschhammer. Absolventă a Hochschule für Musik und Theater din München a câştigat, în duo cu fratele său Felix Froschhammer, premiul Concursului Internaţional Wolfgang Jacobi. Concertează frecvent în calitate de solistă sau în formaţii camerale. S-a consacrat, de asemenea, învăţământului, între altele în cadrul Şcolii de muzică din Savigny şi a Institutului Ribaupierre din Lausanne.

Născut la München în 1984, Felix Froschhammer a început să studieze vioara cu Olga Voitova.

Bursier al Bayerischer Musikfonds, studiază la clasa profesorului Pierre Amoyal în Lausanne, cu care împarte ulterior scena în calitate de solist şi devine unul dintre cei mai importanţi membri ai Cameratei din Lausanne. In anul 2007 obţine diploma de absolvent cum laudae şi premiul Lausanne Sinfonietta. Îşi continuă studiile la Academia Stauffer (Cremona) cu Salvatore Accardo. În prezent, Felix Froschhammer  este concertmaistru al Symphony Ensemble din Neuchâtel.

În calitate de concertist, susţine cu succes recitaluri în întreaga lume. Pasionat şi de muzica de cameră, face turnee în toată Europa cu trio-ul „Sonaare” sau „Duo Froschhammer”. De asemenea, evoluează alături de artişti ca Felicity Lott, Pascal Roge, Bruno Pasquier, Patrick Demenga Antonio Lysy şi Francois – René Duchable, iar spectacolele sunt difuzate la radio şi televiziune şi înregistrate pe numeroase CD-uri.

Născută într-o familie de muzicieni români, Magdalena Moroşanu a început să studieze violoncelul la 11 ani, sub îndumarea părinţilor.

Ea si-acompletează studiile la Academia de Muzică din Bucureşti. Ulterior, obţine Künstlerische Diplom la Hochschule für Musik und Theater din Rostock (Germania) şi diploma de master cu Patrick Demenga la Conservatorul din Lausanne.

De-a lungul carierei sale timpurii, talentul Magdalenei Moroşanu a fost recompensat cu numeroase premii şi burse  printre care se numără Premiul  Jeunesses Musicales Suisse  obţinut cu Trio Athena, Premiul Fundaţiei Brambach (Bucureşti , România), Premiul Fundaţiei Fides (Lausanne, Elveţia). Magdalena Moroşanu susţine cu regularitate concerte în Europa, în calitate de solist, muzician de cameră şi de orchestră. Repertoriul său acoperă toate stilurile cunoscute şi performează în domeniul muzicii vechi pentru violoncel baroc.

Tânăra muziciană colaborează constant cu orchestre din Lausanne, Neuchâtel, Avenches, Geneva, Basel, Aarau, Biel şi Berna. De asemenea, apare frecvent ca solist, atât în Elveţia, cât şi în străinătate. Magdalena Moroşanu dedică o mare parte a activităţii studenţilor săi, ca profesor de violoncel în Elveţia, la Conservatorul din Sion. Ea mai preda la Conservatorul Neuchatel  şi la Şcoala de Muzică Romanel – sur – Lausanne.

Sursa: adevarul.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.