Trio Brâncuşi, format din violonista de origine armeană Satenik Khouroian, violoncelista română Laura Buruiană şi pianista română Mara Dobresco, stabilită de 10 ani în Franţa, va concerta, peste două săptămâni, la ediţia din acest an a Carnavalului de la Veneţia, informează Institutul Cultural Român (ICR).
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Concertul, care va avea loc, sâmbătă, 15 februarie, de la ora 19,00, la Ateneo Veneto din Veneţia (Campo San Fantin 1897), este organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în parteneriat cu VELA – Gruppo AVM şi Ateneo Veneto.
Evenimentul beneficiază de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi face parte din programul oficial al Carnavalului de la Veneţia 2014.
Scurt istoric: Carnavalul de la Veneţia
Istoria carnavalului veneţian începe în 1162, primul document scris care îl atestă datând din 1268, când este menţionată folosirea măştilor, a costumelor de paradă şi de bal confecţionate manual. Oficial, reglementarea ca sărbătoare publică, este realizată printr-un act emis de Senatul veneţian în 1296.
În secolul al XVIII-lea, Carnavalul de la Veneţia a luat o mare amploare, mulţi tineri bogaţi din Europa acelor vremuri sosind la Veneţia incognito pentru a petrece fără a fi recunoscuţi, fapt atestat şi de picturile lui Francesco Guardi, ori de jurnalele lui Casanova.
Semnificaţia şi amploarea evenimentului a scăzut treptat în anii ’30, când Mussolini a interzis sărbătorirea carnavalului, ca expresie a dictaturii fasciste aflată în afirmare în acel timp.
În 1979, tradiţia este reînviată, carnavalul, cel mai popular eveniment de acest gen, după cel brazilian de la Rio de Janeiro, ajungând să fie cunoscut în întreaga lume ca simbol al Veneţiei pe timp de iarnă.
Scurtă biografie Satenik Khouroian
Născută la Marseille, Satenik Khouroian a urmat cursurile de vioară şi de muzică de cameră la Conservatorul din Paris, având ocazia să colaboreze cu artişti de renume mondial.
Este laureată a mai multor concursuri internaţionale de prestigiu şi a susţinut concerte pe scene importante din lume precum Concertgebouw d’Amsterdam, Jerusalem Music Center, Salle Pleyel, Salle Cortot, Salle Gaveau, Cité de la Musique à Paris,Theâtre du Chatelet, Radio France,Grand-Théâtre de Provence Wortham Center de Houston, Salle Puccini de Milan, Philharmonie d’Erevan.
Scurtă biografie Laura Buruiană
Laura Buruiană s-a născut la Bucureşti în 1980, unde a început studiul violoncelului la vârsta de 10 ani, pregătindu-se la liceul de muzică ‘George Enescu’ din Bucureşti, iar între anii 1999 şi 2004 a studiat la Universitatea de Muzică Bucureşti.
Între anii 2004 şi 2007 a fost masterandă la Hochschule fur Musik Koln, după câştigarea premiului I la concursul internaţional Young Concert Artists din New York în anul 2003, cariera violoncelistei bucurându-se de o recunoaştere pe plan mondial, muziciana fiind caracterizată drept o ‘veritabilă virtuoză, ale cărei sunete izvorâte din instrumentul său sunt pline de culori, de dramă’ (New York Times).
A colaborat cu diferiţi dirijori, printre care: Oliver von Dohnanyi, Gerhard Zimmermann, Lorenzo Muti, Chen Xiaochen, Song Kyu Ryu, Remus Georgescu, Dorel Paşcu, fiind fost invitată la mai multe festivaluri internaţionale importante.
Scurtă biografie Mara Dobresco
Mara Dobresco este laureată a mai multor concursuri internaţionale precum Fondations Yamaha, Meyer, Tarazzi et Nadia et Lili Boulanger.
A urmat cursuri de măiestrie cu Martha Argerich, Dominique Merlet, Jean-Claude Pennetier et Pierre-Laurent Aimard şi cursurile conservatorului de muzică din Bucureşti şi ale conservatorului din Paris.
Solista a susţinut recitaluri în Franţa, România, Spania, Italia, Germania, Austria Bulgaria,Rusia, Argentina, Australia, Japonia, SUA.
Ana Grama