Trimișii lui Hristos

Ucenicii și legenda

0
156

Ucenicii și legenda

Ucenicii -Și cel ce va primi un prunc ca acesta întru numele Meu, pe Mine Mă primește. (Matei 18, 5)

Ucenicii -Într-o veche legendă germană se povestește că odată, seara, în ajunul Crăciunului, un biet țăran sărac se grăbea să ajungă de la lucru acasă. La cina modestă cu care familia lui se pregătea să întâmpine marele praznic. Deodată, cum mergea prin pădure, i s-a părut că aude un sunet tânguitor, asemănător cu plânsul unui copil.

Privind în jur, țăranul a văzut pe pământul înghețat, sub un copac, un prunc care plângea cu lacrimi amare

Ucenicii -Țăranului i s-a făcut milă de micuțul părăsit în pădure și, fără să stea pe gânduri, l-a luat în brațe și l-a dus acasă, în coliba lui sărăcăcioasă. Soția și copiii îl așteptau nerăbdători cu modesta cină de Crăciun. Intrând în casă, țăranul i l-a dat pe pruncul găsit soției. Și i-a spus- „Nu prea avem ce pune pe masă, cina de-abia ne ajunge nouă, dar ți-am adus un oaspete cu care s-o împărțim. Nu puteam să las în pădure, în ajunul unei asemenea sărbători, un copil părăsit, flămând și înghețat. Plângea, sărăcuțul, de ți se rupea inima! Ia-l, încălzește-l și dă-i de mâncare. O să-l adăposim măcar azi.”

Pruncul primit cu atâta dragoste a cinat împreună cu acea familie sărmană

Ucenicii -Și dintr-odată căsuța sărăcăcioasă s-a umplut de lumină. Deasupra capului pruncului s-a ivit un nimb, fața i s-a luminat de o frumusețe nepământească. Și el a ridicat mâna, binecuvântând familia țăranului, ce rămăsese uimită de o uimire evlavioasă. Era Însuși Hristos, Pruncul Cel mai înainte de veci, arătat în chipul unui copil suferind!

Legenda este, desigur, un rod al închipuirii, dar din ea putem trage învățătură

Ucenicii -Hristos bate și astăzi la multe uși sub chipul săracilor loviți de soartă și suferinzi: primindu-i, Îl primim pe Însuși Mântuitorul. Cât de grijulii trebuie să ne arătăm față de acești nefericiți, care duc lipsă de compătimirea și ajutorul nostru! Să vedem în fiecare dintre ei un trimis al lui Hristos. Înconjurându-l cu dragoste, vom dobândi binecuvântare de Sus. Sub chipul unuia dintre acești frați ai noștri mai mici, Hristos Însuși va primi de la noi tot ceea ce Îi vom da din tot sufletul.

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.