Invenții care au schimbat lumea – Radiotransmisiunea

0
297

Inventarea aparatului radio si a radiotransmisiunii a depins de două invenţii anterioare: telegraful şi telefonul.

Se întâmplă adeseori ca invenţiile să se alimenteze una pe alta şi să existe mai mulţi inventatori.

În acest caz, un nume iese în evidenţă – Marconi. Cu toate că şi Alexander Popov şi Oliver Lodge au fost pionieri ai radiotransmisiunii. În acelaşi timp cu Marconi, Oliver Lodge a trimis un semnal asemănător codului morse la o distanţă de jumătate de milă. Diferenţa dintre Lodge şi Marconi a fost că Lodge a văzut în semnalul radio o curiozitate ştiinţifică, pe când Marconi a înţeles că fenomenul radio avea un potenţial de utilitate uriaş, a perseverat şi l-a rafinat până când i-a dat valoare comercială.

radioGuglielmo Marconi – omul cu Radio

Guglielmo Marconi a studiat fizica la Institutul Tehnic din Livorno. El a fost fascinat de undele electromagnetice descoperite de Heinrich Hertz. În 1894, pe proprietatea tatălui său de la Bologna, a început să caute căi de a le transforma în electricitate. Utiliza un echipament destul de rudimentar: o bobină de inducţie cu eclator și un detector de unde electromagnetice cu pilitură la receptor. În anul următor a reuşit să transmită pe distanţă scurtă; el a transmis un semnal radio fratelui său, aflat în afara câmpului vizual, pe celălalt versant al unui deal. În acel moment, Marconi şi-a dat seama că experienţa lui marca începutul unei noi ere.

După aceea, s-a străduit să extindă zona de transmisie. A descoperit că o antenă verticală mărea distanţa la peste 1,5 kilometri, o îmbunătăţire semnificativă. Punând reflectoare în jurul antenei pentru a concentra semnalul într-un fascicul a fost capabil să mărească şi mai mult distanţa.

Marconi era convins că descoperise ceva de o importanţă enormă. Cu toate acestea, s-a bucurat de prea puţină încurajare în Italia. Rudele mamei lui l-au convins să îşi ducă invenţia în Anglia. Acolo, avea şanse mai mari să fie apreciată, şi s-a dovedit că au avut dreptate. În februarie 1896, Marconi a ajuns la Londra şi s-a întâlnit cu William Peel inginerul – şef al Poştei. Preece i-a dat toate încurajările de care avea nevoie şi Marconi şi-a obţinut primul brevet pentru telegrafie fără fir la în 1896.

Marconi a înfiinţat Compania de Telegrafie Fără Fir Marconi

Marconi a făcut câteva demonstraţii ale sistemului său de telegrafie fără fir, folosind zmeie şi baloane pentru a da mai multa înălţime antenelor şi a extinde distanţa de transmisie. În acest fel a reuşit să transmită semnale radio la şase kilometri pe câmpia Salisbury şi pe o distanţă dublă peste Canalul Bristol. Demonstraţiile şi prelegerile de promovare a tehnologiei ţinute de Preece au atras un mare interes public în Anglia şi peste hotare.

În acest punct, italienii au devenit interesaţi. Marconi a putut instala o staţie radio în La Spezia. Acolo s-a stabilit o legătură de comunicaţii cu navele militare aflate pe o rază de 20 de kilometri. Un mare pas înainte a fost făcut în 1898, când a instalat o staţie în Kent pentru comunicarea cu Wimereux din Franţa, localitate aflată la 50 de kilometri distanţă; a folosit-o pentru a trimite semnale peste Canalul Mânecii. Doi ani mai târziu, cu bani de la vărul lui, Jameson Davis, Marconi a înfiinţat Compania de Telegrafie Fără Fir Marconi. Marele progres adus de invenţia spectaculoasă a lui Marconi a constat în faptul că permitea comunicarea practică între locuri aflate la distanţe apreciabile între care nu există un fir de legătură – de unde şi denumirea de „fără fir”.

Marconi a primit Premiul Nobel pentru Fizică

Invenţia lui Marconi nu produsese încă surprizele cele mai mari. Fizicienii erau de părere că exista o limită naturală a distanţei pe care puteau fi transmise undele radio, impusă de curbura Pământului. Limita ar fi putut fi undeva în jurul a 150 de kilometri. În decembrie 1901, Marconi a dovedit că fizicienii se înşelau. Saltând undele radio peste straturile superioare ale atmosferei, a reuşit să trimită semnale în codul Morse de pe un ţărm al Atlanticului pe celălalt, de la Poldhu, din Cornwall, la St. Johns, în Newfoundland. Succesul acesta a făcut senzaţie. Principiul transmisiei radio internaţionale, ba chiar intercontinentale, ferm consacrat.

Marconi şi-a dezvoltat constant sistemul. El a ajuns în 1918, să poată imite semnale radio de jur împrejurul lumii, din Anglia în Australia. Pentru invenţia lui epocală, una din cele câteva care au transformat secolul al XX-lea, Marconi a primit Premiul Nobel pentru Fizică, alături de Karl Braun. Invenţia lui Marconi a făcut posibilă comunicarea instantanee între oricare două puncte ale lumii. La început a fost folosită şi pentru mesaje. Mai târziu şi-a găsit utilitatea în divertisment iar în cele din urmă, a dat naştere televiziunii. Fără nici cea mai mică intenţie, Marconi a lansat era divertismentului în masă.

“Invenții care au schimbat lumea”, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

Asculta: http://radio-online.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here