Tradiționalul “fish and chips”, în pericol din cauza încălzirii globale

130607140949-best-fish-and-chips-shops-story-topÎncălzirea Mării Nordului ar putea însemna sfârșitul felului de mâncare preferat al britanicilor: tradiționalul “fish and chips”. Este vorba despre fileul de pește cod pane cu garnitură de cartofi prăjiți, avertizează un studiu realizat de Universitatea Exeter.

Populația peștilor cod, calcan sau sole acuză o scădere semnificativă în Marea Nordului ca urmare a creșterii preconizate cu 1,8 de grade a temperaturii apelor peste 50 de ani, potrivit unui studiu desfășurat de cercetători ai Universității Exeter (sudul Angliei) și publicat în revista Nature Climate Change.

Marea Nordului, o parte a oceanului Atlantic care se întinde deasupra Marii Britanii, Norvegiei, Danemarcei sau Germaniei, s-a încălzit de patru ori mai repede decât media mondială în cursul ultimelor patru decenii, relatează Agerpres, citând AFP.

Cercetătorii au măsurat efectul preconizat al încălzirii apelor mării asupra populației acestor specii susceptibile cu extincția, având în vedere că nu pot trăi decât la temperaturi potrivite.

“Potrivit proiecțiilor noastre științifice, speciile care trăiesc în ape reci sunt amenințate cu dispariția și ar putea fi înlocuite de specii obișnuite să trăiască în ape mai calde”, a precizat coautorul studiului, Steve Simpson, specialist în biologie marină și schimbări climatice.

“Pentru a menține un pescuit sustenabil în Marea Britanie, trebuie să ne obișnuim să renunțăm la codul cu cartofii prăjiți (fish and chips) și să privim spre Europa de sud și să ne inspirăm din această gastronomie”, a conchis mai spus expertul.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here