Traditii si obiceiuri stravechi – judetul Neamt

0
2899

Traditii si obiceiuri stravechi – judetul Neamt

Tradiia strămoească continuă i astăzi pe meleagurile din Ţinutul Neam, iar creaiile meterilor populari dovedesc din plin acest lucru. Acetia reuşesc să creeze adevărate obiecte de artă populară tradiţională care în trecut serveau necesităţilor ţăranului român iar acum sunt simple obiecte cu caracter ornamental.

traditii 2Meşteşugul prelucrării lemnului se remarcă prin varietatea tehnicilor folosite la prelucrare dar şi prin importanţa pe care o aveau obiectele confecţionate din lemn în gospodăriile tradiţionale.

Ţesutul ocupă un loc aparte în tradiii, motiv pentru care cele mai numeroase elemente ţesute sunt destinate împodobirii şi decorării interiorului locuinţelor.

Cusăturile şi broderiile care împodobesc obiectele de port popular, cămăşile femeieşti şi bărbăteşti dar şi textilele din  interiorul locuinelor  redau întocmai gustul pentru frumos, îndemânarea şi talentul cu care au fost lucrate.

traditii 1Transmise din generaţie în generaţie obiceiurile străvechi erau strict respectate în famila tradiională asigurând buna rânduială a lucrurilor din cadrul comunităţii.

Acestea erau legate de cele mai multe ori de credinţă, iar fiecare comunitate din jude avea propriile obiceiuri şi norme de viaţă şi muncă.

traditii 4Dintre manifestările folclorice ale Ţinutului Neam cele mai bogate şi mai vesele sunt cele organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, obiceiuri străvechi care aduc mare bucurie în casele oamenilor.

De la sărbătoarea Crăciunului până la Anul Nou au loc o serie de manifestări la care participă toată colectivitatea, impresionând prin costumaţiile originale, muzică tradiţională, mesaj tematic şi recuzită.

Printre obiceiurile care mai sunt încă păstrate în familie se numără i cele religioase, familiale, de muncă, sociale i medicale.

traditii3Toate aceste tradiii i obiceiuri fac parte din viaţa oamenilor din Ţinutul Neam şi reprezintă o punte de legătură între trecut şi prezent, păstrânduse astfel valoarea deosebită a acestora.

Sursa: viziteazaneamt.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here