Cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Varşovia: „Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau

0
99
"Toto şi surorile lui"Filmul „Toto şi surorile lui”, regizat de cineastul de origine română Alexander Nanau, a primit premiul pentru cel mai bun documentar la cea de-a 30-a ediţie a Festivalului de Film de la Varşovia, care s-a desfăşurat în perioada 10 – 19 octombrie.

„Toto şi surorile lui” a primit premiul pentru cel mai bun documentar din partea unui juriu format din Arto Halonen (Finlanda), Dorota Roszkowska (Polonia) şi Frédéric Tcheng (Franţa), informează Mediafax.

Juriul a apreciat magistrala punere în scenă a lui Alexander Nanau, excelenta dramaturgie, intimitatea cu personajele şi modul inspiraţional în care sunt prezentate problemele sociale.

La aceeaşi categorie, a filmelor documentare, o menţiune specială a fost acordată peliculei „Crossroads/ Perekrestok”, de Anastasiya Miroshnichenko, o coproducţie Belarus – Suedia.

Marele premiu al ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Varşovia a fost acordat lungmetrajului „The Coffin in the Mountain/ Binguan”, de Xin Yukun (China).

Documentarul „Toto şi surorile lui”, regizat de Alexandru Nanau, un cineast premiat cu Emmy, prezintă o extraordinară poveste de dragoste a unei familii. Totonel, în vârstă de 10 ani, şi surorile lui trăiesc într-o zonă foarte săracă şi aşteaptă ca mama lor să se întoarcă acasă din închisoare.

Alexander Nanau s-a născut în România şi a trăit în Germania o lungă perioadă de timp. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin. A lucrat, în principal ca regizor secund, la mai multe producţii de televiziune şi filme, printre care „Taking Sides”, în regia lui Istvan Szabo (2001).

Din 2002 până în 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe producţii teatrale puse în scenă în Europa. Producţia sa „Peer Gynt”, în regia lui Peter Zadek, a fost proiectată la festivaluri de film din Germania şi Franţa.

În 2010, documentarul „Lumea văzută de Ion B. „, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria „Arts Programming”, la cea de-a 38-a ediţie a premiilor Emmy. De asemenea, „Lumea văzută de Ion B.” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar în 2010.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.