Top zece orașe insulare din întreaga lume

0
423
Teama de a fi naufragiat pe o insulă pustie a inspirat numeroase cărți de aventuri și producții de cinema.

Cu toții știm povestea lui Daniel Defoe, publicată în 1719, influențată de Alexander Selkirk, un marinar scoțian care a trăit absolut singur pe  Más a Tierra, o insulă din Oceanul Pacific. În realitatea lumii de astăzi, insulele, nu mai sunt doar plaje curate, ape cristaline și palmieri. Ele au fost transformate și au devenit adevărate metropole, conform Touropia.

Lindau            

oras1Orașul istoric Lindau este situat în apropiere de punctul de întâlnire al granițelor țărilor Austria, Germania și Elveția, în partea de est a lacului Constance. Orașul este legat de continent printr-un pod de cale ferată și are aproximativ 3.000 de locuitori. Plină de clădiri medievale  și construcții din lemn, insula este o atracție turistică populară printre cunoscători.

Santa Cruz del Islote

oras2Situat pe coasta Caraibelor din Columbia, Santa Cruz del Islote este considerat, neoficial, cel mai aglomerat oraș insular din lume. Insula găzduiește aproximativ 90 de case și o populație de aproximativ 1200 de oameni,  înghesuiți pe suprafață de aproximativ 1 hectar. Pentru un meci de forbal, de exemplu, locuitorii merg în golful Mucura, pentru că unica piață de pe insulă, Santa Cruz, este de aproximativ jumatăte din dimensiunea unui teren de tenis.

Isola dei Pescatori – Insula Pescarilor

oras3Insula Pescarilor este cea mai nordică insulă dintre cele trei principale insulele Borromeo din Lago Maggiore. Cu o populație de aproximativ 50 de locuitori, este singura insulă care poate fi locuită tot timpul anului. Mai mult, insula are o singură stradă principală, cu mai multe alei pietruite, înguste care o înconjoară. Promenada este frecvent inundată și casele sunt construite în așa fel încât să nu fie inundate sau luate de ape. În timp ce ocupația tradițională este pescuitul, așezarea pitorească a transformat turismul în cea mai importantă sursă de venit pentru locuitorii insulei.

Mexcaltitan

ora4Mexcaltitán este o mică insulă artificială, situată pe coasta Pacificului, în Mexic. Orașul este situat într-o zonă mlăștinoasă și este înconjurat de mangrove. În timpul sezonului ploios, care durează din iunie până în octombrie, apă inundă străzile și locuitorii se deplasează cu ajutorul bărcilor. Unii experți cred că Mexcaltitán este legendara patrie ancestrală a popoarelor Nahua, Aztlan.

Trogir

oras5Situat în apropiere de orașul Split, Croația, Trogir este unul dintre orașele medievale cel mai bine conservate din Europa. Numeroasele străduțe înguste, cu aer medieval, oferă orașului un aspect feeric și scot la iveală restaurante ascunse și galerii impresionante. Arhitectura din Trogir îmbină în mod plăcut stilurile romanic și gotic, dar principalele atracții turistice din oraș sunt  Catedrala Venețiana St. Lawrence, primăria și o fortareață medievală.

Nesebar

oras55Adesea menționat ca „Perla Mării Negre”, orașul Nesebar, este considerat cel mai vechi orașe din Europa, vechimea lui de 9000 de ani, fiind atestată prin multitudinea de străduțe înguste,  de biserici și ruine fortificate. Nesebarul Vechi, este situat pe o insulă legată de partea modernă a orașului printr-un drum pietruit ce poartă dovezi ale diferitelor civilizații care au trecut pe aici în decursul timpului.

Situată în regiunea Burgas, Nesebarul este o destinație de vacanță care îmbină în mod plăcut istoria și atmosfera de vacanță. În 1983, Nessebar a intrat în patrimoniul UNESCO.

Flores

oras6Orașul Flores este amplasat pe o insula Petén Itzá și legat de continent printr-un drum pietruit, pe cealaltă parte aflându-se orașele gemene Santa Elena și San Benito. Din punct de vedere istoric, este locul în care ultimul stat independent al civilizației Maya, a luptat împotriva cuceritorilor spanioli. Orașul, denumit atunci Noh Petén, a fost distrus în 1697, când a fost atacat de vasele spaniole. Astăzi, cei mai mulți turiști vizitează Flores pentru ruinele mayașe Tikal, deși insula este o destinație turistică excelentă, cu numerose străduțele pietruite înguste, restaurantele și hoteluri cochete, clădiri coloniale cu acoperișuri roșii și o biserică istorică.

Malé

oras7Malé este capitala și cel mai populat oraș al Republicii insulare Maldive. Peste 100.000 de oameni sunt înghesuiți pe mica insulă. Energia electrică provine de la generatoarele diesel, apa este extrasă din solul desalinat, iar deșeuri solide sunt transportate pe insulele din apropiere, unde este folosit pentru a umple  lagunele.

Manhattan

oras8Manhattan –ul este o insulă-oraș ce include cele mai multe dintre cele mai cunoscute atracții din New York. Numele său provine de la indienii baștinași Lenape, care au locuit în zona înaintea europenilor, și se traduce prin insula cu multe dealuri. În 1625 olandezii au construit un fort pe insula Manhattan, pentru a marcat nașterea orașului  New York. Astăzi Manhattan este unul dintre orașe insulare cel mai dens populate, cu 1.634.795 persoane ce trăiesc pe suprafață de teren de 59.47 km pătrați.

Veneția

InsulaCelebru pentru sistemul său de canale, orașul este construit pe un arhipelag de 117 de insule, conectate prin 455 de poduri. În centrul vechi, canale sunt utilizate ca drumuri, iar singurele modalități de transport sunt pe jos, cu barca sau gondola. Cel mai jos punct la insulei,. Piazza San Marco, este tot timpul inundată. În ultimii 1000 ani, ea s-a scufundat cu aproximativ 7 centimetri în fiecare secol, în timp ce rapoartele recente arată că numai în ultimul secol, suprafața orașului Veneția s-a redus cu aproximativ 24 centimetri.

Tradus de Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here