Top 5 orașe cu semnificații istorice, de vizitat în 1 Decembrie

0
580
Top 5 orașe cu semnificații istorice, de vizitat în 1 Decembrie
Top 5 orașe cu semnificații istorice, de vizitat în 1 Decembrie

Top 5 orașe cu semnificații istorice

Sunt orașe în care poate ai fost, dar poate n-ai știut ce rol de seamă au pentru istoria românilor, iar de Ziua Națională le poți vedea și din altă perspectivă.

Un top cu cinci destinații din România ce merită descoperite  în mini-vacanta de 1 Decembrie, dată la care celebrăm 96 de ani de la înfăptuirea României Mari, a fost realizat ivisit.ro  în colaborare cu echipa Cluj Travel.

Alba Iulia

Autoritățile din Alba Iulia au pregătit o altfel de sărbătoare pentru Ziua Națională a României, evenimentele organizate în cetatea unde au fost încoronați Regele Ferdinand și Regina Maria fiind reunite sub titulatura “Festival de România”.

Cetatea Alba Carolina va găzdui numeroase festivități, concerte, parade militare și spectacole de lasere.  Tot de 1 Decembrie, va fi inagurată și cea mai recentă atracție din Alba Iulia, și anume ruinele clădirii guvernatorului Daciei Romane, puse în valoare sub o cupolă de sticlă, în fostul Parc Custozza. E recomandată și vizita pe Câmpia Libertății, de la Blaj.

Mediaș

La Mediaș, pe 8 ianuarie 1919, a avut loc propria adunare națională a sașilor, în urma căruia și-au exprimat adeziunea la România Mare.

Orașul este de multe ori trecut cu vederea de turiștii atrași de farmecul celorlalte orașe transilvane, mult mai cunoscute.  Un tur al zidurilor cetății, piața centrală și biserica fortificată, este de două ori recomandat, pe lângă frumusețe, locurile au și o mare valoare istorică.

Top 5 orașe cu semnificații istorice

Oradea

Pe strada Aurel Lazăr, la numărul 13, puteți vizita muzeul memorial al avocatului în casa căruia un grup de fruntați români au redactat, în octombrie 1918, un document programatic pentru națiunea română din Transilvania și Partium – “Declarația de autodeterminare a românilor din Ardeal și Ungaria”.

Este bine să faci un tur al spațiului pietonal din Oradea, unde clădirile Art Nouveau, somptuosul Palat Baroc și Catedrala Romano-Catolică merită a fi descoperite pe îndelete.

Arad

E orașul unde Consiliul Național Român Central și-a început activitatea în 1918, în casa lui Ștefan Cicio-Pop, cel care a coordonat activitatea organismului ce a convocat adunarea de la Alba Iulia.

Brașov

În cartierul românesc Șcheii Brașovului, a avut loc, pe 15 noiembrie 1918, o avanpremieră a Marii Adunari Naționale de la Alba Iulia, după ce fruntașii români au convocat o adunare populară, la care au participat românii din Brașov și din alte 23 de localități din Țara Bârsei.

Întrunirea Sfatului Național Român din Țara Bârsei s-a ținut în casa parohială a Bisericii Sf. Nicolae, unde acum este și Muzeul Primei Școli Românești.

Citește și:

1 Decebrie: La mulți ani România! Cum arăta harta țării după Marea Unire 
Analia Selis: România este țara unde vreau să fiu

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.