Tinerii și provocările lumii de astăzi

0
1237
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

provocariBătrâni și tineri, învățați sau neînvățați, toți vedem și simțim criza de astăzi. Nu numai tineretul este într-o criză, toți suntem într-o criză. Nu știm de ce este așa. Poate n-am fost destul de atenți. N-am fost pregătiți pentru libertatea care a venit după 1989, am căzut în libertinaj, n-am avut copiii în mână, am încercat să-i ținem în mână, dar nu am reușit. Am făcut religie în școală cu bun efect și fără efect. Depinde ce am reușit. Dumnezeu a rânduit, Dumnezeu a permis, noi am făcut ce am putut. Și dacă nu am făcut cum a trebuit, într-adevăr ne facem vinovați.

Dar nu totul este rău, nu toți tinerii au căzut în libertinaj. Sunt mănăstiri vizitate de către tineri, sunt biserici pline de tineri, sunt preoți care au o bună legătură cu tinerii, sunt mulți preoți tineri. Asta este bine! Ce face un tânăr între tineri, o fată între fete, o femeie între femei, un preot între preoți, un bătrân între bătrâni, un intelectual între intelectuali, un țăran, un muncitor între ai lui, nu poate să facă nici cel mai mare predicator. Și atunci să fim cu luare aminte că fiecare avem rolul și rostul nostru.

Creștinismul se manifestă, nu se afirmă!

Este greu să știm că avem peste 4.000 de comune, peste 11.000 de biserici cu mii de preoți și numai patru oameni dintr-o sută merg la biserică duminica. De asemenea, este foarte greu să ajungem la concluzia că am alunecat mai mult în obiceiuri decât în cunoașterea dreptei credințe. Însă pământul este însângerat de moșii și strămoșii noștri căzuți ca să-și apere credința, limba și neamul, iar munții au fost și încă mai sunt plini de pustnici rugători. Iar Dumnezeu ne va chema la Judecată pe neamuri, fiecare cu neamul lui. De aceea, cu luare aminte, să fim atenți ca națiune. Suntem români și e bine că suntem români, mulțumim lui Dumnezeu că suntem români și că ne-am născut pe pământul acesta. Însă creștinismul se manifestă, nu se afirmă! Lucrarea lui Dumnezeu în noi se arată, nu se prezintă!

La tinerețe este foarte important să ne distrăm, dar nu oricum. Dacă ne distrăm oricum, înseamnă că ne batem joc de noi înșine. Tinerii au chemarea lor către viață, au exuberanța lor și, bineînțeles, au dorințele lor. Toate, mai puțin păcatul, să le săvârșim. Totul e permis, absolut totul este permis, în afară de dezmăț, în afară de destrăbălare.

Care sunt provocările lumii de azi? Nu le mai enumerăm pentru că, în primul rând, nici n-am reuși, iar în al doilea rând nu e cazul petru că la tot pasul le vedem. Un om care se tot obișnuiește cu ceva, pentru el acel ceva nu mai este curiozitate. Nu privi la televizor orice dacă te respecți! Privește ce-i folositor! Cine ne va rândui nouă loc în rai sau în iad? Chiar conștiința noastră.

„Unde se dărâmă o biserică se construiesc șapte spitale de nebuni”, așa spune o vorbă foarte adevărată. Unde se dărâmă biserica, înseamnă că nu mai e preotul. Unde nu e preotul, nu e spovedanie; unde nu e spovedanie, nu e spălarea păcatelor; unde păcatele se adună, funinginea păcatelor explodează ca soba. Nu cureți soba, al doilea an e pericol în casa ta. La ora actuală, ceea ce ni se oferă, prin presă, radio și televiziune e ceva care se vede că nu are miez. Care este miezul? E Spovedania și Liturghia. Care este esența? Este prezența noastră, a sufletelor vii în Biserică, în biserica de zid, asta e esența. Foarte puțini sunt cei care nu cred. Toți cred, dar cred în dumnezeul lor, nu în Dumnezeul cel adevărat. E nevoie ca oamenii să înțeleagă că suntem trecători. Toate bucuriile să le gustăm, dar să nu uităm că ne așteaptă viața de dincolo, și să lucrăm faptele cele bune. Câte ore stă un om în spital în viața lui? Câte ore a lipsit de la Liturghie. Cum să facem să nu stăm în spital bolnavi? Păi simplu, mergem când suntem sănătoși, și-i ajutăm pe cei bolnavi.

Important e să reținem mesajul acesta: la ora actuală, tinerii sunt în criză, dar speranța e tot la ei. Ei trebuie treziți și făcuți să înțeleagă că tot ceea ce este plăcut lui Dumnezeu, aduce și bucurie omului. Totul este fără nici o opreliște de la Dumnezeu. Până la dezmăț!

Hristos sau idolii secolului XXI? Tinerii la răscruce, Pr. Nicolae Tănase

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here