De ce tinerii încep să fumeze pe ascuns?

0
791

fumatDe ce încep tinerii să fumeze – Fumat = Anturajul, curiozitatea, dorința de a părea superiori? – Influența anturajului – Care sunt adevăratele motive ce se ascund în spatele acestui obicei?

Influența anturajului

La această întrebare răspunsul este foarte dificil de dat, ținând seama de specificul transformărilor metabolice și psihice care caracterizează această vârstă și de structura personalității acestui tânăr.

Decizia de a începe fumatul decurge dintr-un complex de factori care includ atitudinea personală, normele sociale, presiunea mediatică  și propriile convingeri despre persoana proprie.

Anturajul și viața socială au cel mai mare impact asupra deciziei adolescentului de a încerca gustul și efectele tutunului. Printre principalele motivații se află: acceptarea tânărului în grupul de prieteni fumători și reacția de frondă față de părinți și față de profesori care le îngrădesc libertatea de a acționa conform propriei voințe. Întrucât fumatul este interzis atât în școală, cât și în familie, devine tot mai tentantă aprinderea unei țigări. Acest gest constituie o stare de revoltă și o victorie indirectă față de „dictatori”.

Adevăratele motive

Unii tineri motivează inițierea fumatului din curiozitate sau din dorința de a cunoaște ceva nou. Unii spun că este moda zilei. Alții vor să imite gesturile elegante ale anumitor persoane luate ca model în viață.

Ca factori psihologici, specifici vârstei adolescenței, pot fi menționați: preocuparea de a fi cotați mai maturi, mai puternici și chiar mai duri în cercul de prieteni care ar trebui să recunoască superioritate. Cu țigara în gură sau scoțând fumul pe nas, tânărul își va câștiga statul dominant față de semenii săi.

Prin fumat, multe fete se văd independente și mai rebele față de regulile societății care le-ar îngrădi libertatea de acțiune. Țigara, fumată  pe ascuns sau chiar pe față, devine declarația lor de independență față de toți acei pe care îi consideră dictatori.

Cu țigara în colțul gurii, multe fete se consideră mai misterioase. Ele se cred mai interesante, eventual mai dure atunci când se găsesc într-un cerc de bărbați.

Chiar dacă nu este însoțită la o petrecere sau într-un loc public, o fată cu țigara leagă mai ușor o conversație cu cei din jur. Ea cere mai întâi un foc sau o scrumieră, inițiind astfel conversația.

Dorința de schimbare

Există și tinere adolescente mai grăsuțe care fumează cu gândul de a-și controla silueta prin diminuarea poftei de mâncare și de a slăbi rapid. Mai ales cele care au probleme de alimentație (bulimie).

Dacă ne referim la elevii de școală, ar fi posibile două situații: unii elevi, care își regăsesc în fiecare zi, anturajul de colegi fumători, consideră școala drept un loc de distracție și de fumat în voie, departe de supravegherea obsesivă a părinților.

Cât privește problemele legate de învățătură le consideră total lipsite de importanță și nu merită să fie luate în seamă. Dacă este posibil și cazul invers!

Un elev fumător într-o clasă de elevi nefumători și preocupați pentru învățătură nu se va simți integrat în colectiv și se izolează treptat, mai întâi prin absențe nejustificate. În cazuri mai grave apare tentația de a recurge la alcool și la la alte droguri, în primul rând la marijuana.

Impactul mass-media – Online-ul ar trebui să militeze pentru renunțarea la fumat

Nu poate fi neglijat nici rolul pe care îl are mass-media. Prin reclamele atractive și promoțiile organizate de companiile producătoare de țigări, stimulează tineretul să încerce prima țigară.

Dacă aceste reclame prezintă și avertismente legate de păstrarea sănătății, tinerii fumători vor acoperi imaginile respective, evitând mesajele alarmante. Se întâmplă frecvent ca tinerii să refuze informațiile despre ororile produse de fumat.

Aflați sub presiunea atâtor factori sociali și psihologici, tinerii încearcă din curiozitate toate tipurile de țigări. Aromate, mentolate, lungi, subțiri , maro sau negre. La primele țigări fumate apelează la tutunul mentolat care marchează gustul neplăcut al fumului de țigară.

„Fumatul – dușmanul nemilos al omenirii”, Prof.Univ. Constantin Milică; Ing. Daniela Troia

Vă invităm să citiți și Ziua Mondială fără tutun 2018.
V-ar putea interesa și Plante antifumat – Obligeana.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here