Ține diabetul sub control!

0
119

diabet-si-nutritieDiabetul ocupă locul al doilea în ierarhia bolilor de care suferă românii şi este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile ale secolului XXI. Alimentaţia nesănătoasă şi factorul genetic sunt principalele cauze ale acestei boli.

Diabetul este o problemă de sănătate publică şi asta pentru că vorbim de o afecţiune cronică gravă, care implică complicaţii pe termen lung. Această boală afectează în prezent 60% din populaţia globală, potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Tot OMS atrage atenţia asupra faptului că diabetul este în continuă creştere. 

Diabetul este o tulburare a metabolismului (ansamblu de transformări chimice şi biologice, pe care le suferă substanţele într-un organism viu -n.r.) şi apare atunci când pancreasul nu produce insulină suficientă sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă pentru transformarea glucozei în energie. Este o boală care este asimptomatică la început şi poate deveni mortală. Din ce în ce mai mulţi oameni se îmbolnăvesc de diabet din cauza alimentaţiei nesănătoase. Medicii spun că prevenţia este sfântă, iar una dintre cele mai uşoare modalităţi prin care putem evita îmbolnăvirea este adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Trebuie ca măcar o dată pe an sau chiar odată la şase luni să ne facem analizele uzuale. Prevenţia diabetului poate fi făcută fie la medicul de familie, fie la medicii specialişti. La medicul de familie se poate măsura uşor glicemia, la fel şi în spitale de stat sau în policlinicile care au programe de prevenţie.

Alimentaţia sănătoasă ne fereşte de diabet

Mult mai atenţi trebuie să fie cei care au în familie rude bolnave de diabet pentru că vorbim de o boală ereditară. În acest caz, trebuie să vă testaţi glicemia periodic. Pe lângă moştenirea genetică, diabetul este cauzat şi de o moştenire a obiceiurilor alimentare. Se spune că o circumferinţă abdominală mai mare de 80 cm la femei şi mai mare de 94 la bărbaţi poate naşte semne de întrebare şi anunţă un diagnostic de obezitate abdominală. Obezitatea duce la insulino-rezistenţă şi poate declanşa diabetul, care poate fi prevenit prin monitorizarea glicemiei şi printr-un stil de viaţă sănătos. Persoanele cu obezitate abdominală ar trebui să scadă în greutate şi să facă un exerciţiu fizic zilnic, avertitează medicii specialişti. Dezechilibrul metabolismului este cauzat de alimentaţia nesănătoasă, combinat cu stilul de viaţă dezordonat sedentarism şi consum excesiv de alimente hipercalorice care conţin multe zaharuri. Alimentaţia trebuie să fie sănătoasă atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ pentru prevenirea diabetului.

Este important să luăm micul dejun

Este important să luăm micul dejun, atrag serios atenţia medicii nutriţionişti. Micul dejun trebuie să conţină o cană de ceai pentru că hidratarea este cea mai importantă la prima oră a dimineţii, însoţită de două felii de pâine, preferabil pâine neagră intermediară, pâine de secară şi o bucăţică de brânză mai slabă. În loc de pâine putem mânca cereale. Sunt importante fructele şi legumele proaspete. Nu este bine să bem cafeaua pe stomacul gol. Până la prânz mai trebuie să luăm o mică gustare. Aceasta poate consta într-un produs lactat, degresat, neîndulcit, un iaurt de băut, fructe de sezon sau un pumn de migdale. Sunt indicate şi seminţele, neprăjite, nesărate. La prânz ar trebui să mâncăm o ciorbiţă sau o supă de legume. E puţin probabil că putem să facem asta la serviciu, dar acolo putem să mâncăm o salată. Se spune că jumătate din cantitatea de mâncare pe o zi să fie mâncare vie, mâncare proaspătă. Gustarea de la ora cinci poate consta într-un produs lactat sau un fruct sau dacă nu am reuşit să mâncăm la prânz felul doi, îl putem mânca acum. La cină este recomandat peşte la cuptor cu garnitură sau o cană de lapte cu o felioară de pâine, Cina trebuie să fie luată cu trei-patru ore înainte de culcare.

Respectarea drastică a unui regim alimentar în cazul unui pacient bolnav de diabet nu este o simplă recomandare, ci o componentă de bază a terapiei împotriva bolii. Educaţia făcută de medicul diabetolog este obligatorie.

O bună îngrijire evită complicaţiile

Pentru a preveni o eventuală îmbolnăvire de diabet de tip II, medicii recomandă sportul, renunţarea la mâncărurile prea grase şi prea dulci şi consumarea în special de legume şi fructe. O altă metodă de a ţine în frâu diabetul este monitorizarea permanentă a glicemiei pentru a putea reacţiona imediat cum nivelul glicemiei depăşeşte limitele normale. În cazul în care totuşi se ajunge în această situaţie, trebuie ca medicamentele hipoglicemiante să fie administrate corect şi să se adopte regimul alimentar recomandat încă de la primele simptome ale bolii, pentru a evita apariţia complicaţiilor. Medicii trebuie să înveţe pacientul ce înseamnă o glicemie mare sau mică şi cum să prevină complicaţiile diabetului. Bolnavul de diabet trebuie să mănânce puţin şi des, din trei în trei ore, şi să aibă cinci mese principale. Monitorizarea glicemiei este importantă şi trebuie luată fie de dimineaţă pe nemâncate, fie la două ore după o masă copioasă. În timpul verii, importantă pentru diabetici este şi hidratarea. Este recomandată apa cu lămâie pentru că lămâia este un bun antioxidant are vitamina C şi are multe beneficii.

Sursa: Monitorul Expres

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.