Timbre aniversare la “145 de ani de la inaugurarea Monetăriei Statului”

timbrele-i-monedele-purtatoare-de-sensuri-i-simboluri-istorie-i-cultura-145-de-istorie-a-monedei-na-ionaleEmisiunea de mărci poştale “145 de ani de la inaugurarea Monetăriei Statului” va putea fi achiziţionată, începând de marţi, de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

“Monedele şi celelalte produse fabricate în cadrul Monetăriei (bijuterii, obiecte de cult, insigne, decoraţii etc.) sunt, asemenea timbrelor, purtătoare de sensuri şi simboluri, istorie şi cultură. Astfel, Romfilatelia dedică emisiunea filatelică “145 de ani de la inaugurarea Monetăriei Statului” sărbătoririi acestei instituţii fundamentale româneşti, de altfel una dintre cele mai vechi ale statului nostru, locul unde se bate moneda şi în zilele noastre”, se arată într-un comunicat al Romfilatelia.

Timbrul emisiunii, cu valoarea nominală de 8,10 lei, ilustrează imaginea primei clădiri a Monetăriei Statului din anul 1870, alături de imaginea reversului primei monede de 1 leu, din argint, emisă de Monetărie în acelaşi an, 1870, şi încadrată în grafica timbrului într-un perfor special.

Timbrul coliţei emisiunii, având valoarea nominală de 14,50 lei, prezintă prima monedă de 20 de lei din aur, bătută de Monetăria Statului în anul 1870, iar pe manşetă este ilustrată efigia Regelui Carol I, în prezenţa acestuia fiind inaugurată, la 24 februarie 1870, prima Monetărie a României.

“La ceas aniversar, Romfilatelia pune la dispoziţia colecţionarilor şi a publicului general un produs filatelico-numismatic valoros, realizat în tiraj limitat de 430 de exemplare – coliţa de argint cu timbru aurit care reproduce prima monedă din aur emisă în anul 1870 de Monetăria Statului”, se mai arată în comunicat.

large_image_15820

Coliţa dantelată de argint este un produs exclusiv, concept Romfilatelia, replică a coliţei emisiunii, al cărei timbru aurit reprezintă o premieră datorită perforului realizat în metal preţios.

Produsul este inserat într-o cutie specială, pe al cărei capac interior este poziţionat carnetul filatelic ce conţine blocul de timbre “serie completă” al emisiunii (timbrul emisiunii şi timbrul coliţei) şi certificatul de autenticitate, numerotate de la 001 la 430, alături de coliţa din argint cu timbru aurit, replică a produsului filatelic cu valoarea nominală de 14,50 lei.

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 timbre, minicoala de 4 timbre + 8 viniete, minicoala de 5 timbre şi coliţa dantelată.

“Cunoscând mai multe etape de dezvoltare şi organizare, Monetăria Statului marchează în 2015 aproape un secol şi jumătate de experienţă, având o valoare şi o importanţă incontestabilă din punct de vedere cultural, social şi financiar”, transmite Romfilatelia.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here