Frumuseţile României: Tigăile din Ciucaș, spelndoarea sculptată de timp în stâncă | GALERIE FOTO

0
2001

Tigăile din Ciucaș

Tigăile din Ciucaș, cel mai reprezentativ ansamblu de turnuri din Munții Carpați, Masivul Ciucaș, sunt declarate oficial monument al naturii. Ansambul este unul impresionant, atât prin dimensiuni, cât şi prin varietatea formelor. Ca să ajungi la Tigăile din Ciucaș, din stațiunea Cheia, trebuie să treci de Pasul Bratocea, dinspre Brașov.

Situate pe teritoriul județului Prahova, la limita cu județul Brașov, în partea de nord a stațiunii turistice Cheia, Tigăile din Ciucaș reprezintă o rezervație naturală de tip geomorfologic, faunistic, floristic și peisagistic declarată arie protejată în anul 2000, potrivit cesavezi.ro, citat de Agerpres.

Piatra şefuită de timp

Întinse pe o suprafață de trei hectare, Tigăile Ciucaș au dimensiuni care variază între 80 și 100 de metri. Formele lor variate șlefuite, în timp, de acțiunea ploii, aerului sau de fenomenele de îngheț-dezgheț au făcut ca acestea să primească diverse denumiri. Printre cele mai deosebite se remarcă Goliat, Porumbelul, Babele la Sfat, Turnul lui Goliat.

Tigăile din Ciucaș3

Privite din depărtare creează impresia unei metereze. Observate de aproape, Tigăile prezintă aspectul unor ansambluri de turnuri, stânci și ciuperci de piatră, înconjurate, la bază de grohotișuri. Complexul de turnuri este alcătuit din Tigăile Mici și Tigăile Mari.  Acestea din urma sunt cele mai înalte, atingând și 100 de metri, dar și cele mai late, întinse pe un kilometru de creastă.

Piesaj spectaculos

Relieful este unul spectaculos și complex, specific munților formați prin conglomerate, fiind alcătuit din abrupturi calcaroase, grohotișuri, goluri alpine, pășuni și pajiști. Sunt întâlnite aici specii de flor rare, precum floarea de colț, iarba osului, stânjenelul mic de munte, piciorul cocoșului de munte, cimbrișorul de câmp, sânziana.

Tigăile din Ciucaș2

Ursul brun, lupul, râsul, vulpea, pisica sălbatică sau cerbul îşi au habitatul printre acesţi megaliţi. Cerul este brăzdat de acvila de munte, uliu sau vultur. Privighetoarea şi cinteza încântă auzul călătorului, care însă ar trebui să ştie că viperele sunt comune în această zonă.

16679059 Tigăile din Ciucaș4

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.