The Times: “România a rămas aceeaşi ţară nebun de frumoasă”

0
122

Unul din jurnaliştii de marcă ai celebrului cotidian „The Times”, liderul presei de calitate din Marea Britanie, a publicat un editorial în care elogiază Clujul şi România pentru realizările obţinute după Revoluţie, în contextul curentului de opinie critic la adresa românilor şi bulgarilor, indus de tabloidele englezeşti.

„A trecut ceva vreme de când mi-am zdrobit bicicleta într-o barieră de la capătul lungului coborâş care te duce în Cluj, dar, într-un fel, asta era scopul, nu-i aşa?”, îşi începe jurnalistul Gile Whittel articolul de opinie.

„Pe atunci, România încă se liniştea de pe urmă fluxului de adrenalină provocat de Revoluţie. Al doilea său oraş nu era un loc sigur sau fericit. Etnicii unguri îi priveau pe etnicii romani suspicios şi îi învinovăţeau pentru Ceauşescu. Mâncarea era încă puţină şi scumpă pentru toţi, inclusiv pentru mine.

romaniaŞi priviţi acum la ei! Au supermarketuri, autostrăzi, democraţie, paşapoarte de UE, spitale care acceptă cardurile noastre de asigurări şi avocaţi deştepţi, vorbitori de engleză, care să ne reprezinte când dăm de dificultăţi în a închiria o proprietate pentru concediul la Marea Neagră”, scrie jurnalistul.

Acesta mai spune că România a rămas aceeaşi ţară „nebun de frumoasă”, că pe vremea când Ceauşescu nu lasa pe nimeni să intre sau să iasă, dar mult mai deschisă şi mult mai puţin coruptă.

„De exemplu, Cluj, poarta de intrare în Transilvania. Vreţi să vedeţi urşi în Europa? Zburaţi până la Cluj şi conduceţi apoi spre est. Vreţi să conduceţi pe ceea ce Jeremy Clarkson (una din gazdele show-ului Top Gear – n.r.) numeşte cel mai bun drum din lume? Zburaţi la Cluj şi conduceţi spre sud, până la Carpaţi. Vreţi mănăstiri antice şi schi la preţuri mici? Continuaţi spre sud, peste de-abia observabila granita intra-UE cu Bulgăria. Vreţi soare şi nisip? Faceţi stânga”, mai spune editorialistul The Times.

Acesta mai scrie că, probabil, vor fi puţini romani care vor da navală să se angajeze în Marea Britanie. „Oricum, bine aţi venit şi mult noroc”, urează jurnalistul romanilor şi bulgarilor.

Autorul, Gile Whittel, este corespondent la Washington al ziarului britanic, după ce în anii 1990 a lucrat pentru acelaşi ziar în Los Angeles, iar timp de doi ani a relatat de la Moscova despre ascensiunea lui Puţin şi cel de-al doilea război din Cecenia.

Sursa: bzi.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here