The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble, în premieră în România

0
126

image1_mediumAnsamblul The Gurdjieff Folk Instruments,câștigătorii Premiului Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internațional, vin pentru prima oarăîn România.

Cei zece muzicieni, printre care cei mai renumiți interpreți profesioniști de muzică instrumentală tradițională din Armenia, vor concerta la Sala Radio din București pe 26 martie, cu începere de la ora 20.00.

Albumul “Music of Georges I. Gurdjieff”, lansat de ECM în 2011, este un material discografic care a avutun succes remarcabil. S-a bucurat de aprecierea publicului care a umplut sălile de concerte în anii  2011 – 2012, a primitpremiipentru interpretarea deosebită şi recunoaşteri din partea specialiștilorși presei internaţionale: Premiul Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internațional, obținut la Festivalul de jazz din Olanda.

Muzica ansamblului reprezintă o valoroasă sursă de informaţie etnomuzicologică, o incursiune fascinantă în muzicasacră, tradiţională a unei epoci în care înregistrările audio nu-şi făcuseră apariţia.Sonorităţile armene, greceşti, kurde, asiriene sau arabe poartă ascultătorii într-o rarăcălătorie, plinădemister şi lirism.

Robin Denselow, în The Guardian: “… o selecție rafinată de piese instrumentale, delicateși puternic obsesive. Ele sunt rezultatul interpretării la 14 instrumente acustice. Piesele se înlănțuie de la aranjamentele hipnoticespecifice duduk-ului, instrumentarmean de suflat, șipânăla pasajelefine și rarefiate, sau la bucățilemuzicale de dans, interpretate cu dârzenie și hotărâre la instrumentele cu coardekanon, sitar sau timpanon. Este un repertoriu care te uluiește și pe care îl simți desăvârșit.”

Din programul concertului de la Bucureştifac parte compoziţiile lui G.I.Gurdjieff şi Komitas Vardapet, interpretate la pian şi  la instrumente tradiţionale precum duduk, kamancha, oud, kanon sau blul.Este al doilea eveniment din turneul european 2015 al ansamblului, care cuprinde printre alte ţări, Germania şi Olanda.

Biletele s-au pus învânzare la prețuri de30 lei, 50 lei, 80 lei în funcție de categorie şi pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro

Accesul publiculuiîn sala de concertse va face începând cu 19:30. Înregistrarea audio/ video este interzisă pe toată durata concertului.

Despre Ansamblul Gurdjieff

TheGurdjieff Ensemble a fost fondat în 2008 de pianistul și compozitorul armean Levon Eskenian și are în componenţa sa zece muzicieni, cei mai renumiți interpreți profesioniști de muzică instrumentală tradițională din Armenia.

Ansamblul poartă numele filozofului, maestrului spiritual, autorului și compozitorului Georges Ivanovitch Gurdjieff.

Dupa douzeci de ani de explorare cu grupul său “Căutătorii adevărului”, Gurdjieff a adus în Vest o învățătură necunoscută până atunci, despre locul Omului înunivers și posibila lui evoluție.

Sunt mulți care spun – și anume cei care au o înclinație spre spiritualitate – că muzica lui Gurdjieff îicheamă dintr- un loc îndepărtat, familiar și necunoscut înacelași timp.

Compozițiile lui Gurdjieff au fost studiate în America şi Europa de Vest, în marepartedatorită transcripțiilor pentru pian făcute de compozitorul și pianistul rus de formație clasicistă Thomas de Hartmann.

Pianiști de seamă au interpretat piesele pentru pian:Keith Jarett, Laurence Rosenthal, Charles Ketcham, Linda Daniel Spitz, Alain Kremsky,  Alessandra Celletti, etc.

În programul concertului, alături de muzica lui Gurdjieff, sunt şipiese din compoziţiile lui Komitas Vardapet, compozitor, etnomuzicolog, pianist şidirijor mult apreciat in lumea muzicala a anilor 1900, in Europade Vest. Unul dintre reprezentantii ei, compozitorul Claude Debussy,după unconcert susţinut de Komitas, a exclamat uimit: “Strălucitor! Mă înclin în faţa geniului dvs. muzical, părinte Komitas”.

Informații suplimentare despre Ansamblu și altereacții ale presei internaționale găsiți în secțiunea Eveniment2015 pe site-ul www.octava.ro.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here