Tezaur descoperit de un tânăr din Piatra Neamţ: „Am simțit că mă iubește Dumnezeu”

0
496

Marius-IrimiaUn tânăr din Piatra Neamţ a descoperit un tezaur format din 167 de denari imperiali romani din argint şi o broşă metalică sub formă de stea datând din perioada medievală. 

Rocsana Josanu este directorul Direcţiei de Cultură Neamţ. Ea a declarat pentru Radio Iaşi că descoperirea a fost făcută în satul Hîrtop, din comuna Bîrgăoani, de Marius Irimia. Acesta este un inginer silvic, împătimit al cercetărilor arheologice.

Piesele arheologice vor ajunge la Complexul Muzeal Judeţean Neamţ pentru a întregi colecţiile existente. Denarii imperiali sunt dataţi din secolele I-III după Hristos.

Acesta este cel de-al optulea tezaur descoperit de tânărul din Piatra Neamț. El şi-a achiziţionat un detector de metale şi de-a lungul timpului a cercetat siturile arheologice din judeţ.

tezaur

„Mi-am dorit dintotdeauna să descopăr vasul de tezaurizare. Înainte de detecția de la Dragomirești, am visat că am găsit o oală, mult mai mare decât ulcica pe care am descoperit-o; una din aia în care se face lapte acru la țară, plină cu monede verzi.

Exceptând dimensiunile, visul mi s-a împlinit. Pentru mine, nici nu conta dacă în vas sunt 5 sau 10 monede, eu îmi doream să găsesc vasul. Când l-am scos din pământ și l-am învelit în cârpa aia albă, nu cumva să-l sparg pe drum după ce-a stat mii de ani îngropat, am simțit că mă iubește Dumnezeu. Până la urmă, de ce nu m-ar iubi? Sunt un om bun. Și nu uit că Dumnezeu mi-a dat sănătate, forță de muncă și minte, iar eu sunt dator să-i ajut pe cei care n-au avut la fel de mult noroc”, a declarat, pentru Mesagerul de Neamț, Marius Irimia.

În decembrie 2015, el a găsit un tezaur de 200 de denari imperiali romani din argint în localitatea Ruginoasa.

brosa-stea-1024x768

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.