Cel mai mare tezaur de monede descoperit în Israel

0
255
tezaur de monedeUn amator de scufundări a descoperit recent cea mai mare comoară de monede de aur găsite vreodată, în Israel.

Cu o valoare istorică inestimabilă, veritabila comoară este estimată la 250.000 de dolari și are o greutate de șase kilograme.

Monedele sunt datate la peste 1000 de ani vechime, și au fost bătute de către califul Fatimid,  care a condus o mare parte din Africa de Nord și Marea Mediterană la momentul respectiv, după cum informează Live Science.

Comoara a fost găsită în Parcul Național Caezarea, sit arheologic care păstrează rămășițele orașului antic din Cesareea, situat la nord de Tel Aviv. Cezareea era un oraș port fondat de regele Irod cel Mare în urmă aproximativ 2.000 de ani. La momentul în care monedele au fost bătute, orașul a fost un port plin de viață, prosper. Orasul a jucat un rol important comețul  întreprins de califul Fatimid.

Cea mai veche monedă din tezaur a fost bătută în Sicilia în secolul al IX-lea.

Majoritatea au fost bătute de către califii Al Hakim și Al Zahir, care au domnit între 996  și 1031. Unele dintre aceleași tipuri de monede au  circulant decenii mai târziu, atunci când cruciații au cucerit Ierusalimul în 1099.

La începutul acestui an, scafandrii care au fost în expediție în largul coastei Israelului în Parcul Național Cezareea au observat ceea ce părea o monedă jucărie. La o privire mai atentă, au constatat că erau monede de aur antice. Liderul expediției a raportat descoperirea, iar Autoritatea pentru Antichități Israel a revenit la sit-ul arheologic cu detectoare de metal .

Autoritățile au găsit aici un tezaur însemnat de aproximativ 2.000 de monede de aur.

Este considerată cea mai mare descoperire de acest gen, găsită vreodată în Israel. Deși au stat în apă sărată mai bine de un mileniu, monedele sunt  într-o stare perfectă și nu au avut nevoie de tratamente de modernizare sau conservare. Asta pentru că  aurul este un metal nobil și nu reacționează cu aerul sau apa sărată.

Nu este clar cum această comoară a ajuns pe fundul mării, dar specialiștii cred că aceasta provine de pe epava unei corăbii aflate în apropiere.

Traducere Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here