Testări gratuite pentru depistarea virusurilor hepatice

0
148

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) va organiza, în perioada 18-25 mai, o campanie de testare pentru virusurile hepatice, în judeţele Braşov, Turda, Giurgiu şi Suceava, informează un comunicat de presă.

Potrivit preşedintelui APAH-RO, campania din acest an se va îndrepta către persoanele care prezintă un potenţial ridicat de infectare şi un grad redus de diagnosticare din diverse motive.

Campania de testare se desfăşoară în cadrul proiectului pilot „Săptămâna Europeană a Testării Hepatite-HIV” şi are scopul de a efectua investigaţii gratuite pentru 1.000 de persoane care trăiesc în condiţii socio-economice precare sau în zone defavorizate. Beneficiari campaniei vor fi testaţi cu teste clasice de sânge.

Specialiştii precizează că în cele mai multe cazuri, hepatita nu prezintă simptome, iar testarea periodică poate preveni dezvoltarea cirozei şi cancerului hepatic.

În Europa peste 13.000.0000 de persoane trăiesc cu virusul hepatitic B, iar 15.000.000 cu virusul hepatitic C. În consecinţă, anual, hepatitele B şi C generează peste 120.000 de decese, principalele cauze fiind ciroza hepatică şi cancerul.

Ana Grama