Testări gratuite pentru depistarea afecţiunilor respiratorii

Societatea Română de Pneumologie a anunţat că, în perioada 12-13 mai, va realiza testări gratuite pentru depistarea afecţiunilor căilor respiratori, organizatorii precizând că aceste teste sunt destinate, în special, tinerilor, astmul fiind o boală des întâlnită în rândul copiilor.

Persoanele care doresc să îşi facă gratuit un spirometru pentru depistarea afecţiunilor respiratorii pot merge în zilele de 12 şi 13 mai, în Parcul Tineretului din Bucureşti, acolo unde Societatea Română de Pneumologie organizează campania anuală „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor căilor respiratorii”.

Organizatorii susţin că sunt aşteptaţi în special tinerii, astmul fiind cea mai frecventă boală cronică la copii. Potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 55% dintre copii diagnosticaţi cu astm au avut la un moment dat un atac, faţă de 49% dintre adulţii cu aceeaşi afecţiune.

Societatea Română de Pneumologie estimează că în România sunt între 800.000 – 1.000.000 de pacienţi diagnosticaţi cu astm, adică aproximativ 6% din populaţie. La nivel european, numărul de persoane cu astm bronşic ajunge la 30 de milioane, iar dintre aceştia, aproape 20% suferă de astm sever.

Ana Grama