Terapia cu oxigen, tratament împotriva cancerului?

0
1884

Suplimentarea dozei de oxigen din aerul inspirat ar putea fi o alternativă de tratament împotriva cancerului la plămâni şi al cancerului de sân, potrivit unor noi studii.

oxigenConcentraţia normală a oxigenului în aer este de 21%. Creșterea concentrațiilor de oxigen la 60% a produs activarea şi energizarea celulelor sistemului imunitar care au redus dimensiunea celulelor canceroase, în cadrul unui sudiu efectuat pe şoareci şi  publicat în Science Translational Medicine, informează Science News.

Aproximativ 40% din efectivul de şoareci suferinzi de cancer care au fost expuşi la un mediu bogat în oxigen au supravieţuit cel puţin 60 de zile, comparativ cu şoarecii care au respirat aer normal şi care au murit în 30 de zile, potrivit cercetătorului Stephen Hatfield de la Northeastern University din Boston, autoru studiului.

Pe măsură ce absorb oxigenul din jur, tumorule se dezvoltă extrem de rapid. Concentraţiile scăzute de oxigen, determină tumorile să elibereze o substanţă chimică numită adenozină, care încetineşte activitatea celulelor imunostimulatoare și promovează creșterea tumorii. Creşterea concentraţiei de oxigen contracarează adenozina şi stimulează celulele T sau limfocitele T, cu rol esenţial în imunitatea organismului şi celulele natural killer,  un tip de limfocite citotoxice, proprii sistemului imun, care micşorează tumorile.

În urma studiului, cercetătorii sunt de părere că terapia cu oxigen suplimentar poate impulsiona eficacitatea terapiilor imunostimulatoare la pacienţii care suferă de cancer. Însă, atrag atenţia că o concentraţie prea mare de oxigen poate fi toxică. Studiile anterioare, efectuate atât pe subiecţi umani cât şi pe animale au dus la rezultate contradictorii în ceea ce priveşte relaţia dintre oxigen şi cancer.

Potrivit unui alt studiu, care a comparat ratele de cancer pulmonar la persoane care trăiesc la altitudini diferite, s-a constatat că ratele de cancer pulmonar sunt mai mici la altitudini mari, unde aerul este mai subţire. Cercetătorii Kamen Simeonov şi Daniel au descoperit că la altitudini de 3.400 de metri, numărul de cazuri de cancer pulmonar a scăzut în fiecare an cu până la 65.496. Acest aspect a demonstrat că apariţia cancerului este legată de altitudine şi implicit de cantitatea de oxigen din aer, dar vin în contradicţie rezultatele noului studiu.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here