Tendinţa de a desfiinţa şi de a îmbuna autoritatea duhovnicească

0
143

tendinţaLa oameni poate fi observată tendinţa de desfiinţare a celui care reprezintă o autoritate duhovnicească; exista în aceeaşi măsură şi tendinţa de a-l îmbuna într-un fel. Această atitudine oscilantă poate fi observată atunci când un slujitor al Bisericii îşi face apariţia într-un loc oarecare.

Caracterul amuzant al situaţiei care se creează uneori prin apariţia clerului în public nu a trecut neobservat de autorii de caricaturi. In serialul comic Snuffy Smith, Snuffy şi soţia lui Loweezy sunt prezentaţi în primele imagini într-o ceartă grozavă. Micuţul Iughaid dă buzna în casă anunţând că pastorul urmează să-i viziteze. Snuffy şi soţia lui, Loweezy, uită dintr-o dată de cearta lor şi se îmbrăţişează cu tandreţe. Prezenţa slujitorului Bisericii simbolizează, ca rezultat al unei educaţii religioase deformate, tribunalul în faţa căruia vrem să apărem buni.

Judecătorul (preotul) devine însă obiect al resentimentelor, de obicei ţinute ascunse.

Trăim astfel un conflict interior între dorinţa de a ne asigura o recunoaştere pozitivă din partea judecătorului şi dorinţa de a-i nărui autoritatea. Este limpede că in extenso, dar şi ca rezultat al unei educaţii religioase deformate, Dumnezeu însuşi este văzut  ca judecător. Il vedem adesea precum un copoi de vânătoare care ne provoacă un sentiment de teamă şi de respingere; exista chiar situaţii când ne-am scăpa cu plăcere de El dacă am putea.

Luther tocmai în acest chip L-a perceput pe Dumnezeu. Pentru aceasta a şi zis: „O inimă cu totul vlăguită nu-şi poate deschide gura; rămâne mută sau ajunge doar să arunce hule asupra lui Dumnezeu. El nu poate să creadă ori să vorbească despre El altfel decât despre un tiran cumplit sau diavol; isi doreste doar să scape şi să se elibereze de El. Desigur că şi-ar dori mai degrabă ca Dumnezeu să nu fie Dumnezeu, pentru a nu suferi din partea Lui toate acestea”.

Deoarece Dumnezeu, de Care nu ne putem elibera, ne prigoneşte, avem tendinţa sau suntem siliţi să cădem, într-un fel sau altul, la pace cu El.

Plecând de la astfel de proiecţii sau moduri de percepere interpuse între cleric şi laici, se pune întrebarea cât reuşeşte clericul să-i slujească pe laici ca părinte duhovnicesc, şi cât ca simbol al unei presiuni morale?

Clerul azi, o privire din interior, tentaţii, impasuri, maladii şi remedii, părintele Filotheos Faros

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here