Telescopul Kepler a identificat noi planete

0
98
Astronomii au identificat un sistem solar străvechi format din cinci planete care orbitează în jurul unei stele, care seamă izbitor de mult cu sistemul nostru solar. Micul sistem solar identificat este vechi de 11.2 miliarde ani, în timp ce sistemul nostru solar are doar 4.6 miliarde de ani, informează mnn.com/.

planeta

Autorul principal al studiului Tiago Campante, de la Universitatea din Birmingham împreună cu colegii săi au analizat datele surprinse de telescopul spațial Kepler și  au descoperit o stea pe care au denumit-o Kepler-444, în jurul căreia orbitează cinci planete.

Într-un interviu transmis de BBC News acesta a declarat că noua descoperire ar putea oferi indicii despre „existenţa unor forme străvechi de viaţă în galaxie”. În continuarea discursului său cercetătorul a adăugat  „Până în momentul formării Pământului, planetele din acest sistem solar erau  mai bătrâne decât este acum Terra.”

Kepler-444 este o stea mai rece decât Soarele, are aproximatix 75% din dimensiunile acestuia și se află în Calea Lactee la  117 ani-lumină față de Pământ. Plenetele care orbiteză în jurul ei, au dimensiuni mai mici decât Pământul, între cele ale planetelor Mercur şi Venus și se mișcă rapid, parcurgând o orbită completă în mai puțin de zece zile terestre.

Kepler este o sondă cosmică specială, dotată cu un telescop care măsoară proprietățile optice precum intensitatea luminoasă, lansată de NASA pentru identificarea planetelor asemănătoare Pământului, din Calea Lactee. Kepler poate identifica modificările de strălucire cauzate de undele sonore din interiorul corpurilor cerești care afectează temperatura și, prin urmare luminozitatea acestora. Studierea acestor oscilații, denumită seismologie stelară, îi ajută pe oamenii de știință să determine mărimea, masa și vârsta stelelor.

De la începutul misiunii sale, pe 7 martie 2009,  Kepler a identificat peste  o  mie de  exoplanete, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din cele pe care le cunoaștem în prezent. Studiul a fost publicat anul acesta, pe 27 ianuarie în revista The Astrophysical Journal.

Emanuela Popa

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here