Telemeaua de Ibănești, al doilea produs românesc tradițional recunoscut în UE

0
204

Telemeaua de IbăneștiDupă magiunul de Topoloveni, telemeaua de Ibănești a devenit, de la sfârșitul anului trecut, al doilea produs românesc tradițional care a fost recunoscut de Uniunea Europeană.

Prima brânză românească recunoscută în UE a fost denumită după comuna Ibănești, din județul Mureș. Telemeaua este produsă din laptele provenit de la fermele și crescătorii din zonă. Saramura este obținută cu apă din fântăna cu apă sărată de la Orșova, informează agrointel.ro.

Producătorul care a reușit să pună brânza autohtonă pe masa europenilor spune că elaborarea documentației a durat un an și jumătate. Singurul lucru care l-a costat au fost analizele de laborator ale produsului, obligatorii a fi atașate dosarului pentru Bruxelles.

”Pentru zona noastră, certificarea a fost o investiție în viitorul comunității. Noi ne mândrim cu un produs al nostru ce primește recunoaștere în afară. Noi știam că avem o brânză specială, bună. Demersul făcut la Bruxelles a fost să le arătăm și altora că avem produse tradiționale mai bune decât ale lor”, a spus Nicu Bumb. El este inginer șef la firma care produce brânza de Ibănești.

El a explicat că saramura extrasă din fântâna de la Orşova a fost mereu folosită de localnici pentru conservarea tradițională a brânzei sau a cărnii. Ea se caracterizează printr-o cantitate mai mare de calciu şi magneziu faţă de saramura obţinută din dizolvarea sării în apă.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here