Telegraful optic al lui Chappe

0
648

Telegraful optic al lui Chappe

Saverne, Bas-Rhin

În timpul Revoluţiei Franceze, oamenii aveau nevoie să trimită uşor mesaje de-a lungul ţării, astfel că telegraful optic al lui Claude Chappe a fost întocmai aparatul de care era nevoie.

În 1791, Chappe a introdus lanţul său de turnuri de piatră — dotate în vârf cu catarge de 3 m şi grinzi mobile de 4,3 m, poziţionate la o distanţă cât mai mare — pe Champs-Elysées. A creat, totodată, un limbaj compus din 9 999 cuvinte, exprimate printr-o poziţionare diferită a braţelor mobile. Operat de un telegrafist optic experimentat, sistemul permitea transmiterea mesajelor pe o distanţă de 241,4 km în două minute.

Sesizând valoarea invenţiei lui Chappe, armata franceză a construit linii de turnuri de la Paris până la Dunkerque şi Strasbourg. în zece ani, ţara era traversată de o reţea de linii de telegraf optic. Când a preluat puterea în 1799, Napoleon a folosit telegraful optic pentru a trimite mesajul „Parisul este liniştit şi cetăţenii săi sunt fericiţi”.

Renovat în 1998, telegraful optic din vecinătatea castelului Rohan din Saveme a funcţionat ca parte a liniei Strasbourg din 1798 până în 1852. Este unul dintre cele câteva puncte de transmisie din sistem ce mai pot fi vizitate şi azi. Castelul Rohan, Piaţa General de Gaulle, Saverne. Castelul se află la 5 minute de mers pe jos de la gara Saverne. N 48.742222 E 7.363333.

Un cod de lectură al poziţiei literelor şi numerelor din sistemul de semnalizare al lui Chappe.

V-ar mai putea intersa și aceste articole.

Sursa: Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.