Teiul lui Eminescu din Iași este vizitat în fiecare an de mii de turiști, dar şi de localnici, fiind în continuare popular în rândul îndrăgostiților şi al iubitorilor de poezie. Autoritățile fac tot posibilul ca arborele, care ar fi depășit demult vârsta de jumătate de mileniu, să fie ținut în viață, informează Mediafax.
În faţa teiului se află un bust de bronz al lui Mihai Eminescu, opera sculptorului Ion Mateescu.
Teiul este unul argintiu (Tilia tomentosa Moench) cu o vârstă estimată la 540 de ani. Astfel, conform tabelelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului, vârsta arborelui este de circa 458 de ani. Potrivit unei expertize ştiinţifice efectuate în 2013 de către biologul Ionel Lupu, vârsta probabilă a arborelui este de circa 540 de ani.
Arborele, asociat istoric cu poetul Mihai Eminescu, reprezintă unul dintre cei mai importanţi arbori-monument din România.
El constituie un simbol pentru oraşul Iaşi. Teiul a suferit o serie de tratamente majore. Primul a avut loc, în 1953, când a fost segmentat în urma unei furtuni, curăţat şi sprijinit pe console metalice. Au urmat alte două tratamente, în 1990 şi, respectiv, 2014.
Teiul supravieţuieşte astăzi graţie unui fenomen biologic rar; fenomenul a permis unor rădăcini să crească prin interiorul trunchiului putrezit, pătrunzând în pământ, apărând în continuare lăstari.
”Arborele este vechi, nu aş putea spune cu exactitate care este vârsta lui. Însă ce pot să vă spun este că e un simbol important al Iaşului şi un punct de atracţie turistică”, a declarat, pentru Mediafax, Laurenţiu Ivan, şeful recţiei Servicii Publice Municipale (DSPM) Iaşi, instituţia care are în administrare Parcul Expoziţiei, din Copou, în cadrul căruia se află Teiul lui Eminescu.
Teiul lui Eminescu este, probabil, cel mai bătrân copac din zona Copou, din Iaşi.
Este şi unul dintre cei mai importanţi arbori-monument de pe teritoriul României. Conform afirmaţiilor făcute în trecut de profesorul Mandache Leocov (fost director al Grădinii Botanice din Iaşi – n.r.), Teiul lui Eminescu ar fi fost remarcat de însuşi Gheorghe Asachi, în timpul desenării planurilor pentru Grădina Copou: ”La umbra acestui tei, ieşenii îl întâlneau frecvent pe marele nostru poet Mihai Eminescu, fie alături de Veronica Micle, fie alături de bunul său prieten, Ion Creangă. După plecarea lui la Bucureşti, ieşenii au botezat acest arbore «Teiul lui Eminescu».“
Ana Grama
Jurnal Spiritual