Cum se manifestă creativitatea în interiorul echipei?

0
370
Tehnicile creativeCând folosesc anumite tehnici, membrii unei echipe trebuie să muncească mult pentru a vedea dacă ideile lor îi pot ajuta să facă faţă situaţiei.

Tehnicile creative oferă modalităţi noi şi diferite de a aborda problemele cu care se confruntă grupul şi aduc alternative neobişnuite pentru strategiile deja existente, care vizează acceptarea provocărilor.

De asemenea, exerciţiile şi procesele speciale pot stimula diferite aspecte în cadrul actului creativ. Totuşi, tehnicile creative sunt dependente de starea de spirit a individului, acţionând în mod diferit în funcţie de aceasta. Având o stare melancolică, tristă, este mai greu ca ideile bune să poată fi concepute. Insă, într-o stare de spirit plăcută, relaxată, ideile bune sunt generate mult mai uşor.

Una dintre tehnici este brainstorming-ul.

Scopul este acela de a se obţine un număr mare de propuneri, fără a se preocupa de calitate. Metoda cea mai bună este să dăm membrilor şansa de a genera idei, individual sau în gând, înainte de a le împărtăşi celorlalţi.

Astfel, este foarte avantajos dacă fiecare îşi comunică propunerile, pentru că determină o interacţiune socială profitabilă, conferind un sentiment de participare şi implicare în lansarea ideilor pentru schimbare.

O a doua tenhică este varianta scrisă a brainstorming-ului.

Aceasta are în vedere competenţa superioară a indivizilor faţă de grupuri la ședinţele de brainstorming. Rezultatul este generarea unui număr mare de idei într-o perioadă scurtă de timp.

Membrii echipei scriu pe o foaie între 5 şi 10 idei. Apoi pun foile în mijlocul mesei, urmând ca fiecare dintre ei să noteze sugestii pe paginile colegilor. Astfel se pot obţine sute de idei. Această metodă este utilă atunci când membrilor le este greu să gândească de la început. Apoi, insa, ideea se dezvoltă din ce în ce mai mult şi ajunge să fie relevantă în acest context.

Urmărirea scopului este de asemenea o tehnică creativă.

Aceasta poate fi folosită în etapa explorării şi clarificării problemelor, implicând examinarea şi evaluarea critică a scopurilor propuse.

De asemenea, este utilă la reexaminarea modului în care sunt definite ideile şi  problemele şi este esenţială pentru încurajarea membrilor să identifice şi să cerceteze ipotezele principale care sunt, deseori, preluate fără discernământ. Obiectivele sunt enunţate cu ajutorul formulărilor de tipul “aş vrea să…” şi “cum să…”, urmând ca echipa să decidă care sunt cele mai importante, creative, necesare, accesibile etc.

Tabelul de elemente se referă la descompunerea unei probleme în mai multe componente sau elemente, organizându-se un brainstorming pentru fiecare şi alegându-se ideile care par mai promiţătoare sau mai creative în vederea propulsării echipei. Un astfel de tabel oferă într-un timp foarte scurt un număr extrem de mare de variante de rezolvare. Însă metoda este aplicabilă doar în cazul în care avem de-a face cu o problemă care poate fi divizată în mai multe elemente.

Claxton şi Luca spun că atunci când putem folosi inteligent şi în mod deliberat dimensiunile concentrării, orientării şi sociabilităţi, tehnicile creative vor deveni mult mai puternice. Iar aceste tehnici au puterea de a induce stări ale minţii propice dezvoltării şi descoperirii creativităţii, respectiv rezolvării problemelor în mod eficient.

Lucrul în echipă. Lecţii practice, Michael A. West

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.