Teatrul pentru drepturile copilului

0
145

teatrul-drept.1La 20 noiembrie 1989, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite adopta Convenţia referitoare la Drepturile copilului. Luna aceasta, un proiect îndrăzneţ, iniţiat de Asociația Culturală REPLIKA în colaborare cu Teatrul de Comedie, îşi pune întrebarea cum ar arăta lumea dacă toate deciziile ar fi luate de un adult împreună cu un copil, după cum informează agerpres.ro

Ideile, transmise de cei unsprezece actori, doi adulţi şi nouă copii, au ca scop sensibilizarea publicului la aspecte ce privesc inegritatea, importanţa şi nevoile copiilor într-o societate ce aparţine oamenilor mari. Actorii incită publicul să participe la un spectacol,  de fapt la o discuţie educativ-participativă despre drepturile elementare, de altfel, enunţate în Convenţie dreptul la educație, dreptul la asistență socială, dreptul la vacanță și la odihnă, precum și protecția copilului împotriva oricărei forme de violență sau exploatare. Micii actori vorbesc părinţilor, bunicilor dar şi celor asemeni lor despre nevoia de a fi ascultaţi, de a-şi comunica ideile şi dorinţe,  despre libertatea de a face anumite alegeri, de a fi colaboratori în luarea deciziilor. Toţi copii au un potenţial, de a învăţa, de a dezvolta propriile teorii, strategii şi idei. Tot ce avem de făcut este să îi ascultăm, respectăm şi sprijinim în această intenţie.

Prezentat la începutul lunii noiembrie, în capitală, spectacolul ajunge în Botoşani, la Teatrul Vasilache, pe 9 noiembrie şi la Cluj, în cadrul Festivalului Temps d’Images, pe data de 15 a aceleiaşi luni.

Ne înclinăm respectuos în faţa acestei iniţiative. Copilul de astăzi, adultul de mâine are nevoie se dezvolte armonios, să înveţe ce este încrederea în sine şi maturitatea emoţională,  care nu se pot baza decât într-o relaţie deschisă, întemeiată pe iubire, cooperare şi respect reciproc.

Cules și prelucrat de Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here