Teatrul Mic, în sărbătoare: Jumătate de secol de la înfiinţare

0
159
Teatrul MicTeatrul Mic din Bucureşti sărbătoreşte pe 20 decembrie o jumătate de secol de la înfiinţare, în cadrul unui eveniment de gală – “Teatrul Mic. 50”.

“Într-o atmosferă elegantă, ne dorim să îi aducem laolaltă pe cei care au ‘scris’ pe scenă povestea vieţii unui teatru. Artişti din patru generaţii împreună în sala teatrului pe care l-au consacrat. Ca antidot la uitare, într-un timp din ce în ce mai grăbit, preţ de câteva ore, emoţia întâlnirii peste ani va fi prilej de amintiri şi bucuria de a fi o mare familie a Teatrului Mic”, informează un comunicat al organizatorilor.

Cu ocazia aniversării, publicul este invitat să scrie despre amintirile legate de Teatrul Mic, “cele mai inspirate materiale” urmând să fie premiate cu o invitaţie dublă la seara festivă de aniversare a teatrului.

“Viaţa unui teatru înseamnă în primul rând emoţiile adunate ale tuturor celor care i-au trecut pragul. Aşadar, vă invităm să ne scrieţi amintirile dumneavoastră legate de Teatrul Mic; sau poveştile auzite; sau nostalgiile; sau bucuriile; o mărturie care să ne arate că faceţi parte din familia Teatrului Mic”, se arată pe site-ul instituţiei.

Rezultatele concursului vor fi afişate pe site-ul Teatrului Mic pe 14 decembrie, potrivit organizatorilor.

În 1914, la Bucureşti se înfiinţează un nou teatru. Acesta poartă numele actriţei Maria Filotti şi îşi are sediul în strada Sărindar. După cel de-al Doilea Război Mondial, teatrul devine o instituţie de stat şi poartă, pe rând, denumirile Studioul Actorului de Film “Constantin Nottara” şi Teatrul pentru tineret şi copii după care, botezat în 1964 cu numele său actual, intră în familia teatrelor mici din Europa.

Consolidarea reputaţiei teatrului se datorează însă, bineînţeles, performanţelor sale artistice. Textele jucate de-a lungul anilor la Teatrul Mic au cuprins tot diapazonul dramaturgiei universale şi româneşti, de la clasici până la moderni şi contemporani, de la marile tragedii până la comedii de mare succes.

Printre cei care au lucrat pe scena Teatrului Mic se numără regizorii Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Crin Teodorescu; Cătălina Buzoianu şi Silviu Purcărete, dar şi actorii Gh. Ionescu Gion, Ion Marinescu, Octavian Cotescu, Olga Tudorache, Leopoldina Bălănuţă, Valeria Seciu, Ştefan Iordache, Mitică Popescu.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here