Tarhon – 15 argumente să-l consumi

0
381

tarhon

15 argumente să consumi tarhon

Promovez ieșirile la restaurant cu prietenii sau în familie, măcar din când în când, pentru relaxare, plăcerea conversațiilor, fuga de rutină, savurarea unor preparate (de preferat altele decât cele cu care ești obișnuit). Într-o astfel de zi, uitându-se pe meniu, soțul meu a decis că vrea o ciorbă de fasole. Recunosc că nu prea o gătesc acasă, e delicioasă, dar pretențioasă, trebuie să lași boabele de cu seară în apă, apoi să schimbi apele când o fierbi și de-abia apoi să o pui în oala în care o vei găti, cu tot ceea ce este necesar pentru produsul finit. Și să aștepți destul de mult timp până fierbe cum trebuie.

Citiți și Plante aromatice – MĂRARUL.

Așadar, i s-a adus ciorba comandată, presărată cu verdeață. O aromă îmbietoare, ce-ți captiva simțurile, cred că oricui i-ar fi stârnit pofta. Era tarhon, bineînțeles. Desigur, nu m-am putut abține să nu gust, totodată punându-mi în gând ca data viitoare să-mi ofer plăcerea unei porții întregi. Vă propun să descoperim și alte beneficii ale consumului de tarhon, pe lângă cel de stimulare a poftei de mâncare.

Tarhon – Afecțiuni în care este eficient

Tarhonul, așadar, prin conținutul bogat în uleiuri eterice, vitamine (B, C), săruri minerale, tanin și substanțe amare, are acțiuni pozitive în afecțiuni precum:

 1. slăbiciune și oboseală generală cauzate de excese de orice tip
 2. angoasă
 3. nevroză
 4. neurastenie
 5. dureri de cap
 6. balonare
 7. fermentații intestinale
 8. arsuri gastrice
 9. retenție urinară
 10. gută
 11. paraziți intestinali
 12. artroză
 13. reumatism
 14. tulburări de menstruație
 15. lipsa poftei de mâncare (inapetență)

În mod tradițional, tarhonul este folosit și pentru înlăturarea sughițului. Este considerat un prieten al stomacului (reduce aciditatea gastrică), al rinichilor și al vezicii urinare, ajutând la îndeplinirea normală a funcțiilor acestora. Planta este folosită și de cei convalescenți, cărora le oferă un ajutor pentru o recuperare rapidă, dar și de cei care vor să țină maladiile la distanță. Cataplasmele cu frunze proaspete se pot pune pe locurile dureroase în reumatism, gută sau dureri de dinți și cap.

Citiți și Plante aromatice – PĂTRUNJELUL.

Ceaiuri din tarhon

Infuzie din plantă proaspătă

Se pun 3-4 fire de tarhon la 1 l de apă fierbinte. Se infuzează 10-15 minute. Se beau 2 căni pe zi după mesele principale. Este indicată în tulburări de digestie, retenție de urină, gută, rinichi și vezică leneșe.

Infuzie din plantă uscată

Se pune 1 linguriță de pulbere de plantă întreagă, uscată și mărunțită, la 1 cană de apă fierbinte. Se infuzează acoperit pentru 10 minute. Se bea o cană pe zi. Este recomandată pentru boli de rinichi și ficat și pentru creșterea poftei de mâncare.

Tarhonul este originar din Mongolia, Siberia, America de Nord. A fost adus în Europa de către arabi în secolul al XVI-lea. Este considerat o bună alternativă la aspirină și este una dintre „ierburile fine” ale bucătăriei franțuzești.

Pe lângă utilizarea sa în medicina naturistă, tarhonul este verdeața potrivită pentru salată, fripturi, conserve, ciorbă, leguminoase. Aroma sa inconfundabilă va face preparatele și mai apetisante.

Sănătate vă doresc!

Mihaela Mușetescu

Citiți și Plante aromatice – LEUȘTEANUL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here