Povestire cu tâlc: ”De ce nu ne merge în dragoste?”

0
213

tânărul indragostitUnui tânăr nu-i mergea în dragoste. Nu-şi găsea fata potrivită. Pe unele le socotea urâte, pe altele proaste sau mofturoase. Obosit să tot caute fata ideală, tânărul a cerut un sfat înţelept unui bătrân.

 – Văd că te-ai încurcat rău, zice bătrânul. Dar spune-mi, ce atitudine ai faţă de mama ta?

– Ce are mama cu asta, s-a mirat flăcăul. Nu ştiu. Des îmi trezeşte repulsii cu întrebările sale tâmpite, cu grijile ei cicălitoare, cu văicărelile şi rugăminţile sale. Cu toate acestea, pot spune că o iubesc.

Bătrânul a tăcut un timp, apoi a clătinat din cap şi a continuat discuţia.

– Ei bine, îţi voi deschide principalul secret al Iubirii. Fericirea există, doar că ea se ascunde în inima ta. Sâmburele prosperităţii tale este în Dragoste şi ţi l-a implantat acolo un om important din viaţa ta. Mama ta. Şi cum te vei purta cu ea, aşa te vei comporta cu toate femeile din lume. Pentru că mama este prima dragoste, care te-a primit în braţele sale grijulii. Mama este primul tău chip de femeie. Dacă o vei iubi şi onora pe mama ta, vei învăţa să preţuieşti şi să stimezi toate femeile. Atunci vei vedea că fata care îţi va plăcea şi cărei îi vei vorbi cu drag, îţi va răspunde cu blândeţe, cu priviri calde şi vorbă înţeleaptă. Nu vei avea despre femei idei preconcepute. Le vei vedea Adevărate.

Tânărul s-a închinat în faţa înţeleptului bătrân. Făcând cale întoarsă, el a auzit din urmă:

-Şi nu uita să-ţi cauţi pentru Viaţă acea fată, care îşi va iubi şi onora pe tatăl său!

Dacă fiul – îşi respectă mama – el va respecta toate femeile. Acesta va fi un soț şi un tată bun şi mereu atent cu soția sa.

În cazul în care un fiu – nu-şi respectă mama, nu se comportă cuviincios cu ea – la fel va  trata toate femeile. Acesta va fi un soț și un tată rău, și mult va avea de suferit şi soția sa!

Dacă tatăl e o persoană bună, dar fiica – nu s-a învățat să-l respecte, atunci ea nu va fi o soție bună.

Sursa: Lumina Ortodoxiei

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here