România are o mulţime de tineri remarcabili. Auzim însă prea puţine despre ei, iar pe mulţi nici nu îi cunoaştem. Teodora Rebrisorean a făcut un master de Studii de Securitate şi Informaţii, din cadrul Universităţii Salford, Manchester.
Acum s-a întors în Bucureşti, unde este IT security analyst pentru o multinaţională. Ziare.com a stat de vorbă cu tânăra despre experienţa de studiu în străinătate, dar şi imaginea pe care o au romanii în Marea Britanie.
În România, a urmat cursurile de licenţă ale Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, cu specializarea Ştiinţe Politice, din cadrul Universităţii Babes-Bolyai. „Primii doi ani de zile am primit bursa de merit pentru rezultatele obţinute în urma examenelor. De asemenea, am avut şansa să urmez un stagiu de practică în cadrul Institutului Diplomatic Roman”, face tânăra o scurtă prezentare a parcursului sau academic.
Sora sa geamănă a fost cea care a venit cu ideea să plece în Marea Britanie pentru studiile de master. „La început nu am fost de acord, având în vedere faptul că trebuia să renunţ la prieteni, familie şi restul activităţilor ce le aveam acasă. În final, am optat pentru cursurile de master Studii de Securitate şi Informaţii, din cadrul Universităţii Salford, Manchester.
Am optat pentru această universitate, în urma consilierii primite din partea Edmundo, care ne-a sprijinit de-a lungul întregului process de aplicare. Faptul că mai erau romani studenţi la această universitate şi, de asemenea, faptul că aveam un prieten care studia acolo m-a determinat în final să pornesc spre Marea Britanie”, ne-a mărturisit Teodora.
Sistemul de învăţământ din România
Tânăra spune că a avut „norocul său nenorocul” să experimenteze atât viaţa universitară din România, cât şi cea din Marea Britanie.
„Diferenţa este una de la cer la pământ. În România, eram obligată să particip la cursuri care nu aveau nicio legătură cu specializarea mea, în schimb în Marea Britanie la început de an mi s-a dat o listă care cuprindea cursurile pentru care pot să optez. Desigur, două cursuri erau obligatorii, în schimb celelalte au fost alese în funcţie de interesul meu pentru ele.
Atmosfera din timpul cursurilor nu este una sobră, acolo studenţii sunt prieteni cu profesori. Profesorii sunt obligaţi un anumit număr de ore pe semestru să se ocupe numai şi numai de tine: să îţi răspundă la mailuri, să se întâlnească cu tine pentru a discuta material şi eventualele neînţelegeri. În schimb, în România abia prinzi profesorul pe coridor pentru a discuta de el, să nu mai vorbesc de posibilitatea de a-l suna”, punctează Teodora Rebrisorean.
Ajunsă la final de studii, în Marea Britanie, în timpul unei întâlniri cu profesorul care îi supraveghea lucrarea de disertaţie, l-a întrebat cum trebuie să se prezinte în faţa comisiei şi cum să se pregătească pentru prezentarea lucrării.
„În acel moment, am primit o privire confunza din partea profesorului, uimit fiind de întrebare. Răspunsul primit m-a impresionat: nu trebuia să prezint lucrarea în faţa a 5, 6 profesori, cum se întâmplă la noi, ci doar să o trimit electronic. Profesorul mi-a răspuns că nu îşi doresc ca studenţii să se supună unui stres inutil de a prezenta lucrarea în faţa comisiei.
Mă bucur că am avut şansa de-a pleca în Anglia la studii, de a vedea că la facultate poţi să mergi cu plăcere şi nu din obligaţie pentru a avea destule prezente la un curs care nu are nicio legătură cu aria ta de specilizare, aşa cum se întâmplă în România. Regret să o spun, însă văd câţi prieteni se chinuie să ia examene care oricum nu îi vor ajuta cu nimic pe viitor, din punct de vedere teoretic, pentru ceea ce au ales ei să profeseze”, mărturiseşte tânără, care se consideră „o norocoasă” pentru că a plecat la studii în afară şi a studiat ce îi place.
Romanii în Marea Britanie
De-a lungul anului de studiu în Marea Britanie, spune ea, nu s-a simţit niciodată diferit tratată faţă de colegii săi: „Nimeni nu mi-au vorbit urât, doar pentru că eram din România. Eram tratată egal cu restul colegilor, care 50% erau şi ei din restul Europei”.
„Dacă vorbim despre cum sunt văzuţi romanii în Marea Britanie, cred că ştim cu toţii ce părere au despre noi. Însă, în momentul în care ajungi să studiezi alături de ei, să duci acelaşi stil de viaţă, practic să te integrezi în acea ţară şi începi să gândeşti asemenea lor. Dacă tu le oferi respect, vei primi la fel înapoi. Nu am avut probleme în a-mi găsi un loc de muncă, cât am trăit acolo, chiar mai mult am fost apreciată mereu de şefii mei pentru ceea ce făceam”, ne-a mai declarat tânăra românca.
Teodora menţionează că ar recomanda, „cu siguranţă”, tinerilor din România să plece la studii în străinătate, să experimenteze un alt sistem de învăţământ: „Şansă de a ajunge să înveţi printre englezi, şi de-a vedea cum decurge un curs în Occident este nemaipomenită”.
„Îi sfătuiesc pe tinerii din România să plece la specializări afară, să simtă pe pielea lor un altfel de sistem, însă i-aş îndemna să se intorca în ţară şi să contribuie mai apoi la dezvoltarea acestei ţări. România are nevoie de tineri deştepţi şi bine pregătiţi. E adevărat nu toţi vor dori să se întoarcă după ce vor lăsa România în urmă. Un exemplu este sora mea geamănă, care nu îşi doreşte să se întoarcă acasă din cauza faptului că aici nu va găsi de lucru în domeniul ei.
Însă cel mai bun exemplu sunt eu, m-am întors acasă după studii în Marea Britanie, şi după trei luni de specializare la Institutul Diplomatic din Berlin, din dorinţa de a reuşi la mine în ţară. Faptul că ai studiat afară îţi deschide multe uşi în România. La începutul acestei veri, am avut şansa de a urmări un stagiu de practică în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, cu ajutorul LSRS. Faptul că am studiat afară, m-a ajutat să mă angajez pe un post din aria mea de specializare. E adevărat, ai nevoie şi de un pic de noroc, însă cu perseverenţă poţi să reuşeşti şi în România”, subliniază Teodora.
Cu părere de rău, spune ea, romanii pe care i-a cunoscut afară „nu îşi doresc să se întoarcă acasă”.
„Am impresia că romanii au ajuns să îşi urască ţară şi nu pot să îi condamn având în vedere ceea ce se întâmplă aici. Cum putem să îi cerem unui student care a studiat afară şi a avut şansa să lucreze pe un salariu de 1.000-1.500 de lire sterline/euro să se întoarcă în ţara pe un salariu mediu de 1.200 de lei?”, se întreabă, retoric, tânără.
Planuri de viitor
În ceea ce priveşte planurile sale de viitor, acestea „implica o continua perfecţionare pentru ceea ce îmi doresc să fac”.
„Cu toate că am o diplomă de licenţă, una de master, şi numeroase stagii de perfecţionare afară şi în ţară, consider că omul cât trăieşte învaţa. Desigur îmi doresc să nu fiu nevoită să plec din nou din ţară, însă vom trăi şi vom vedea. Îmi doresc să rămân şi să profesez aici, însă dacă la un moment dat mă voi lovi de sistem, probabil voi alege din nou calea Occidentului”, încheie tânără.
În cadrul campaniei „Elite fără graniţe – Ei sunt România”, Ziare.com, în parteneriat cu Liga Studenţilor Romani din Străinătate, prezintă poveşti ale unor tineri romani supradotaţi, care au studiat sau încă studiază în cadrul unora dintre cele mai prestigioase universităţi din lume şi care acum uimesc prin performante remarcabile în medicină, matematică, ştiinţe politice, economie, istorie, informatică sau biologie.
Sursa: ziare.com
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]