
Tagore, un poet și un militant al drepturilor societății bengali
Datorită frumuseții deoasebite a scrierilor lui Tagore, lumea occidentală l-a considerat un mare poet și scriitor. Tagore a fost un menestrel care a combinat imagini din alte literaturi, cu o gândire metafizică, deosebit de gingașă, care a adus la suprafață cântece și poezii deosebite. A îmbinat în scrierea sa, viața de zi cu zi cu o notă foarte personală, ceea ce a făcut ca poeziile sale să fie unice și atât de fermecătoare. A dat dovadă în scrierile sale de subtilitate, romantism, misticism dus până la extreme. Deși s-a inspirat foarte mult din literatura occidentală și a construit astfel un nou curent în țara sa de origine. El a excelat în descrierea condițiilor sociale și psihologice cu care femeile se confruntau în țara sa.
Tagore, scriitorul indian și educația sa
Tagore este cel mai vestit dintre toți scriitorii indieni. Ajuns la nivelul lui Shakespeare, Pușkin și Dante, Tagore este acel scriitor bengalez, în opera căruia se oglindesc propriile noastre trăiri. Acest scriitor prolific indian, Tagore a scris peste o mie de poezii, xece romane, peste o sută de povestiri scurte și peste două mii de cântece, inclusiv imnul Indiei. Subiectele sale sunt sociale, politice și religioase. El și-a adus contribuția la transformarea Indiei din colonie britanică, în țară independentă. Și aceasta s- întâmplat datorită scrierilor sale, din care s-au inspirat indienii. El a fost unul din cei 14 copii ai familiei sale, care au contribuit la formarea identității acestei țări, prin activitatea intens literară pe care a avut-o. De asemenea a contribuit la literatura națională sub presiunile forțelor tradiționale și occidentale.
Locul lui Tagore în literatura universală
Așa cum spune și criticul criticul Mary M. Lago, peste tot marii oameni de litere erau citiți cu îndestulare și profundă admirație -Goethe era citit in germana si Maupassant in franceza, Sakuntala in sanscrita, Macbeth in engleza. Se scria poezie inspirata de Keats si Shelley, iar poemele lirice Vaishnava erau compilate si apareau in ziarele bengali. Se editau ziare și se înființau grupări secrete naționaliste.
Tagore a fost educat de profesori particulari și de frații săi, iar apoi a studiat Dreptul la University College din Londra. Mai apoi s- a întors acasă unde și-a reluat activitățile intelectuale și familiale. Mai târziu a înființat o școală fondată din bijuteriile soției și din propriile scrieri.
A militat și a protestat pentru Drepturile omului
Conform culturalbzi.ro, în 1912 a obținut recunoașterea mondială, prin traducerea în engleză a operei Gitanjali: Cantece-oferta, cu o introducere elogioasa a lui W. B. YEATS. Un an mai târziu a primit premiul Nobel pentru Literatură. În ultimii treizeci de ani de viață, Tagore a călătorit prin lume, în Orientul Mijlociu, Anglia, America de Nord și Sud, Europa, unde s-a folosit de celebritatea sa, pentru diminuarea oprimarii coloniale, a abuzurilor in privinta drepturilor omului si a nationalismului distructiv.
Poezie celebră de Tagore, din Grădinarul:
„– Să crezi în dragoste, chiar dacă-i izvor nesecat de durere. Nu-ţi încătuşa nicicând viaţa inimii tale.
– Nu, nu, prietene al meu. Vorbele tale sunt întuneric şi nu le pot pricepe.
– Iubita mea, sufletul nu este făcut decât să trăiască între lacrimă şi cântec.
– Nu, nu, prietene al meu. Vorbele tale sunt întuneric şi nu le pot pricepe.
– Bucuria are viaţa scurtă ca picătura de rouă. Atunci când surâde, moare. Durerea este puternică şi de neînfrânt. Lasă fiorii dragostei să-şi trezească din nou lacrimile durerii în ochii tăi.
– Nu, nu, prietene al meu. Vorbele tale sunt întuneric şi nu le pot pricepe.
– Floarea de lotus voieşte mai bine să se răsfeţe o clipă doară în lucirea soarelui, ca apoi să moară, decât să trăiască veşnicia iernii într-un biet mugur.
– Nu, nu, prietene al meu. Vorbele tale sunt întuneric şi nu le pot pricepe.”
Sursa: culturalbzi.ro
Ionela Moldovanu