TABARA DE ARTE – Satul Preluca devine, pentru zece zile, reduta artelor neconventionale si traditiilor

0
338

tabara de artaSatul maramuresean Preluca va fi, si in aceasta vara, unul dintre cele mai ravnite locuri de actorii, fotografii sau muzicienii care doresc sa se manifeste artistic intr-un spatiu plin de traditii. Timp de zece zile, participantii vor avea ocazia sa faca schimb de idei, informatii, dar si sa intre in contact cu localnicii, care nu de putine ori ajung de la postura de model, la cea de coleg, asa cum s-a intamplat si la editiile precedente.

Cei care s-au inscris deja la Tabara de Arte Preluca au inceput sa numere zilele pana in 17 august, cand se va da startul la creativitate si inspiratie. Cadrul va fi, la fel ca in ceilalti ani, unul lipsit de festivism, pentru ca toti sa se simta in largul lor, iar locuitorii sa nu fie spectatori la propriile traditii, asa cum se intampla deseori la multe manifestari.

“Actorii nu vin sa joace Ibsen sau Moliere, de exemplu. Nu vine nimeni sa expuna din ceea ce a pictat, nu stiu, la Cluj. Oamenii vin acolo sa lucreze, sa comunice artistic, sa vada ce au de invatat unii de altii, ce au de oferit”, a spus Stefan Florian, initiator si organizator al Taberei de Arte Preluca si presedinte al Asociatiei Culturale SURA.

Programul va fi unul pe cat de lejer pe atat de complex. Artistii din toate domeniile, asteptati la Preluca, se vor inspira din contextul satului traditional, oferind comunitatii gazda un strop de arta. Teatrul si jocul la sura, expozitiile in livezi, jam session-urile, happening-urile si spectacolele de teatru de papusi pentru cei mici sunt doar cateva dintre activitatile care urmeaza sa se desfasoare.

“In zece zile lucram spectacole de teatru inspirate din povestile din sat, inspirate din intamplarile amuzante sau mai putin amuzante. Locuitorii isi vor regasi povestile, se vor regasi in picturi, in tablouri, in fotografii. Acum doi ani s-a intamplat ca un vecin sa fie in trecere prin tabara, venind de la stana. S-a oprit si si-a zis cantecul. Pana la ora 4:00 nimeni nu a plecat de acolo pana nu a invatat cantecul. Mai tarziu am aflat ca actorii l-au pus intr-un spectacol de teatru”, a relatat, pentru eMaramures, Stefan Florian.

Tabara de Arte Preluca se va desfausura in perioada 17-27 august. Printre zecile de participanti inscrisi se regasesc actori din cadrul Uniunii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, studenti din Cluj, artisti baimareni, dar si persoane care lucreaza in domeniul artistic in afara tarii.

Sursa: emaramures.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.