Câmpul magnetic al Pământului cercetat de trei sateliţi lansaţi cu succes din Rusia

0
189

swarm satelitiO rachetă Rockot a fost lansată cu succes, vineri, de pe un cosmodrom rus, având la bord trei sateliţi europeni Swarm care vor studia din spaţiu câmpul magnetic terestru, potrivit imaginilor difuzate în direct de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).  Racheta a decolat pe o vreme ceţoasă, la ora 12.02 GMT, de pe cosmodromul Pleseţk din nordul Rusiei, transmite AFP, citând Mediafax.

Zborul până la plasarea pe orbită a durat aproximativ o oră şi jumătate, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, citat de agenţia Interfax.

Cu greutatea de 473 de kilograme fiecare, cei trei sateliţi Swarm, perfect identici, vor evolua pe traiectorii uşor diferite (doi la 460 kilometri iniţial, al treilea la 530 kilometri, la începutul misiunii), fapt care va permite separarea diferitelor surse magnetice şi cartografierea în detaliu a variaţiilor lor, nu doar în spaţiu, ci şi în timp.

Graţie datelor ce vor fi culese de Swarm în timpul misiunii sale, care va avea o durată de cel puţin patru ani, cercetătorii speră să înţeleagă mai bine evoluţia câmpului magnetic care protejează Terra de vânturile solare, un fenomen complex şi fluctuant care rămâne încă puţin cunoscut.

Sursa principală a câmpului magnetic al Terrei se află la adâncimea de 3.000 de kilometri, în nucleul de fier şi nichel al planetei, un amestec în fuziune care funcţionează ca un dinam uriaş, graţie curenţilor care îl traversează.

Acestui magnetism i se adaugă şi alte surse mult mai slabe, precum rocile magnetice din scoarţa terestră, dar şi surse externe, precum partea din atmosferă încărcată electric prin raze ce provin de la Soare (ionosferă, apoi magnetosferă), a subliniat Gauthier Hulot, cercetător la Centrul Naţional de Studii Ştiinţifice (CNRS, Franţa) şi la Institutul de fizică a Globului din Paris.

Datele brute furnizate de Swarn vor fi exploatate şi de hărţile şi modelele computerizate ce alimentează numeroase aplicaţii cotidiene, precum rutele de zbor ale aviaţiei civile şi busolele telefoanelor mobile.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.