Ziua Mondială a Poeziei: Program de poezie româno-suedez, la Stockholm

0
421
Svetlana CârsteanUn program de poezie româno-suedez la care sunt invitate Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad va avea loc la 21 martie la Stockholm, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei. Cele două poete vor avea de asemenea o lectură comună în cadrul primei ediţii a Târgului de poezie, organizat la 22 martie, informează ICR Stockholm.

Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad s-au întâlnit în 2012 în cadrul atelierului de traduceri organizat de ICR Stockholm. Atunci şi-au tradus reciproc, în limbile română şi suedeză, selecţii din volumele de debut. Ulterior, colaborarea s-a extins dincolo de graniţele atelierului. A rezultat traducerea integrală şi publicarea în România, respectiv Suedia, a volumelor Floarea de menghină/Skruvstädsblomman (editura Ramus) şi Vitsvit/Albdinalb (editura Pandora M).

Presa suedeză, despre cartea Svetlanei Cârstean:
  • “Prin Floarea de menghină putem vedea încotro se îndreaptă astăzi literatura şi societatea” (Tidningen Kulturen);
  • “Volumul se distinge printr-o construcţie solidă şi bine gândită; el merita a fi prezentat în formă integrală”; “Descrierile vieţii în România îţi rămân în minte” (Sydsvenskan);
  • “Este o performanţă din partea Athenei Farrokhzad că a reuşit să păstreze particularităţile de limbaj care ţin de realitatea românească a acestui volum; totodată a reusit să-i găsească un ton suedez”.

Volumul Albdinalb vorbeşte despre experienţa migraţiei. El a fost nominalizat la cele mai importante premii literare din Suedia. Acesta a fost la rândul său bine primit în România. Presa a scris: “o carte de poezie politică şi, în acelaşi timp, profund umană; o carte cum nu s-a mai citit până acum în limba română”, după cum a scris Marius Chivu, în Dilema Veche.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here