Surse neștiute de calciu

0
121

safe_imageSurse neștiute de calciu

Laptele de vacă și produsele derivate din acesta conțin mult calciu, dar este oare suficient?

Medicii spun că necesarul zilnic de calciu al unui adult este între 900 și 1.000 mg, în timp ce copiii, adolescenții și persoanele în vârstă au nevoie zilnic de 1.200 mg. Iar dacă ți se pare că trebuie să bei foarte mult lapte și să mănânci o cantitate prea mare brânzeturi, află că lista principalelor surse sănătoase de calciu este mai lungă!

Legumele

Cele mai bogate în calciu sunt legumele cu frunze verzi: broccoli, varza și suratele ei (creață, de Bruxelles, chinezească), conopida, rucolă, spanacul, ceapă și ustoroiul verzi. Dacă din produsele lactate calciul este absorbit foarte ușor în organism, nu se întâmplă același lucru când vine vorba de legume.

Doar 50% din calciul pe care îl conțin legumele verzi este absorbit, restul fiind diminuat de prezența unor substanțe ca oxalații, fosfații sau taninurile. Roșiile din conservă conțin 65 mg de calciu/250 g.

Carnea și peștele

Carnea nu este foarte bogată în calciu (100 g conțin doar 10 mg), dar zeama de oase, precum supa, ciorba ori piftia, are o concentrație crescută.
Sardinele, peștii mici și conservele de pește sunt bogate în calciu, mai ales dacă sunt consumate cu tot cu oase. 100 g de sardine la conservă îți oferă puțin mai mult calciu decât o cană cu lapte de vacă. Somonul, macroul și alți pești cu carne grasă reprezintă o sursă bogată de calciu, omega 3 și vitamina D.

Alte surse

Sucul proaspăt de portocale te înviorează dis-de-dimineață, îți oferă un plus de energie și îți asigură o porție importantă de calciu și vitamina C, care ajută la absorbția acestuia în organism. Brânza tofu și laptele de soia sunt alte două surse importante și reprezintă o alternativă sănătoasă mai ales în perioadele de post.

Semințele de în și quinoa nu conțin doar calciu, ci și cantități importante de omega 3, potasiu, zinc și proteine. Fructele uscate, cum ar fi nucile, migdalele, smochinele, au un conținut ridicat de calciu, dar trebuie consumate cu moderație, întrucât au și multe calorii.

Sursa: ecuisine.ro

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.