Suplimente alimentare pentru memorie şi inteligenţă

0
628

Suplimente alimentare pentru memorie şi inteligenţă.

Nu pretinde nimeni că ar cunoaşte plantă care, dacă o pui în mâncare, te face automat un al doilea Einstein. Există însă principii nutritive care, adresându-se creierului, pot stimula memoria, inteligenta, capacitatea de a învăţa şi claritatea gândirii.

În plus, fiind vorba în general de produse naturiste, ele nu au altă contraindicaţie în afară recomandării să nu înghiţi mai multe feluri deodată, întrucât n-a testat încă nimeni interacţiunea dintre ele, comentează portalul Publy.

Ginkgo Biloba

Această ciudată denumire se referă la un arbore exotic, întâlnit îndeosebi în sud-estul Chinei, ale cărui frunze conţin glicozide, flavonoide şi terpenoide, substanţe responsabile de memoria şi capacitatea noastră de a ne concentra.

Planta nu creşte în Europa, dar extractul din respectivele frunze se găseşte în farmacii chiar şi în ţara noastră, sub formă de soluţie sau casete. Denumirea diferă în funcţie de producător, dar prospectele precizează respectivă sursa vegetală, ginkgo biloba.

Tot prospectul arată şi dozajul corect, în general 240-360 mg/zi, care trebuie respectat riguros. Este recomandată în mod special persoanelor care se apropie de vârsta a treia, pentru menţinerea memoriei.

Salvia spaniolă

Salvia spaniolă, sau salvia lavandulifolia este o raritate în natură; ea creşte numai în Spania şi în sudul Franţei, îndeosebi în munţii Pirinei. Conţine acetilcolina, o substanţă de care depinde desfăşurarea procesului de gândire la om.

Consumul regulat al acestei plante stimulează activităţile creierului la adulţi şi are efecte în boală Alzheimer. Frunzele verzi se adăugă în mâncare că mirodenie (au o aromă deosebită) sau se pun la uscat şi se rehidratează înainte de a fi adăugate tot în mâncare.

Exportata din Spania şi Franţa, planta se comercializează sub formă de extract sau casete în întreaga lume.

Cafea şi ceai verde

Deşi despre cafea se ştie că are proprietăţi stimulative, studiile arată că acestea nu acţionează şi asupra capacităţii de a învăţa sau a memoriei, decât pentru o perioadă foarte scurtă de timp.

Dar cafeină conţinută în cafea, administrată concomitent cu L-teanina din ceaiul verde, are efecte pe termen lung asupra memoriei, asupra procesării informaţiilor vizuale şi mai ales asupra capacităţii de concentrare.

În plus, L-teanina inhiba unele efecte nocive ale cofeinei şi îndeosebi rolul pe care îl joacă în creşterea tensiunii arteriale. Se recomandă consumarea zilnică a unei ceşti de cafea neagră şi două ceşti de ceai verde concentrat.

Ciocolată neagră

Despre cacao, principalul component al ciocolatei, se ştie că acţionează benefic asupra funcţiei cognitive a creierului, datorită efectului antioxidant care stimulează fluxul sanguin cerebral. Specialiştii recomanda ciocolată amară, cu cât mai puţin zahăr şi cu un conţinut de 90% cacao.

Cantitatea zilnică recomandată este de 35 grame sau chiar mai mult, dar efectele se produc îndeosebi atunci când această cantitate este consumată fracţionat, în mai multe doze în cursul unei zile.

Acizi graşi Omega 3

Acizii graşi Omega-3 sunt conţinuţi în untura de peşte, în nuci, seminţe de în şi unele legume. În ultimii ani, a devenit foarte răspândită folosirea acizilor graşi Omega-3 pentru încetinirea îmbătrânirii, împotriva declinului funcţiei cognitive şi pentru prevenirea bolii Alzheimer. Se comercializează în farmacii, sub formă de capsule.

Bacopa monnieri

Bacopa este de asemenea o plantă exotică, arealul ei întinzându-se în India, Nepal, Sri Lanka, China, Taiwan şi Vietnam. Se dezvoltă în mediul umed, formează frunze suculente, plăcute la gust, iar din 1980 a fost aclimatizată şi în unele ţări europene.

Specialiştii o recomanda pentru îmbunătăţirea memoriei şi a proprietăţilor cognitive, dar şi pentru acţiunile ei anti-inflamatoare, analgezice, antipiretice şi calmante. Se comercializează sub formă de extract.

Lecitina

Pentru scopuri farmaceutice, lecitina se extrage din subprodusele rezultate după prelucrarea boabelor de soia. Se comercializează, de obicei, sub formă de pulbere, care se administrează cu linguriţa, într-un lichid (lapte, miere, sirop). Este indicată îndeosebi pentru memoria adolescenţilor, dar contribuie de asemenea la stimularea tuturor funcţiilor cerebrale.

În natură se găsesc aproape în toate fluidele din corpul animalelor şi al oamenilor, cantităţi mari fiind identificate în creier, nervi, gălbenuş de ou. Cele mai bogate surse de lecitina sunt carnea – îndeosebi de pasăre şi de peşte şi soia.

Doza zilnică de lecitina necesară unui adult se găseşte în două gălbenuşuri de ou.

Sursa: ziare.com

V-ar putea interesa și următoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.