Din bucătăria veche românească: Supă de mazăre și Rasol cu tocătură

0
218

rasol cu tocătură și supă de mazăreSupă de mazăre și Rasol cu tocătură sunt două dintre reţetele care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră – Carte de bucate, practică” (1907).

Lucrarea a fost scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad, relatează Agerpres.

Supă de mazăre 

Ia 600 grame de mazăre, ferbe-o cu sarea necesară și dă-o prin sită. Așeaz-o cu ceapă prăjită la foc. Pune de asemenea pâine prăjită în castron, toarnă supa peste ea și e gata. Tot această mazăre curăț’o bine de coajă, dă-o prin sită și apoi amestec-o până ce se înălbește. Întinde pasta aceea pe o foaie subțire făcută din aluat și taie din ea piroști foarte mici. Pune borș la foc să fearbă cu o cepșoară tăiată mărunt și prăjită cu untdelemn, piper și sarea necesară. Aruncă piroștile acelea în el și, după ce vor ferbe, dă borșul la masă.

Rasol cu tocătură 

Ia o bucată de pulpă de 1800 grame, bate-o cu un maiu și întinde-o pe o masă. Ia apoi alte 1200 sau 1800 grame de carne macră (după numărul persoanelor) și ferbe-o. Pune-o să se prăjească cu o lingură plină de unt. Apoi toac-o mărunțel și amestecă în ea: sare, piper, ienibahar, puțină scorțișoară, o ceapă prăjită în unt și altă lingură plină de unt. Amestecă toate acestea împreună și pune-le în carnea aceea unsă cu unt, sărată și stropită cu puțină zeamă de lămâie. Coase-o ca un sul și rumenește-o foarte încet pe toate părțile într’o tigaie cu unt.

Apoi pune-o într’o tingire, toarnă-i o sticlă de vin alb sau de Maderă, zeama și răzătura de la o lămâe, prea puțină sare, piper și iar puțină mirodenie, puțin pătrunjel, morcov tăiat foarte mărunt, o bucățică de zahăr cât o nucă și vreo trei sau patru ciuperci (hribi) tăiate ca fideaua, două linguri de smântână, o lingură de bulion de pătlăgele și zeama dela carnea feartă. Ferbe toate acestea înăbușit până ce vor scădea și servește cu orice garnitură.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama